Sličan prehladi

5 simptoma koji otkrivaju da imate respiratorni sincicijski virus

Respiratorni sincicijski virus najaktivniji je tijekom zime i proljeća, a simptomi podsjećaju na prehladu.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 11. 2022. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Respiratorni sincicijski virus (RSV) često uzrokuje infekcije dišnog sustava koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade. Ovaj virus, međutim, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća. RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima. Gotovo sva djeca do navršene dvije godine dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. U dojenčadi i male djece zaražene RSV-om simptomi bolesti jave se 4-6 dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar 7-14 dana, stoji na stranicama HZJZ-a.

Dr. Andrea Jones smatra kako bi moglo doći do porasta broja oboljelih ove zime jer više ne nosimo maske radi COVID-a, a u Americi se bilježi porast zaraženih.

"Započinje kao infekcija gornjeg dišnog sustava, a simptomi su slični prehladi. Ono što ga čini opasnim je što se brzo može proširiti od nosa i grla do pluća gdje će doći do upale pluća i bronhitisa", navodi dr. Purvi Parikh.

Čovjek je jedini izvor infekcije. Virus se širi bliskim kontaktom – velikim kapljicama sekreta poput kihanja, kašljanja ili poljupca – s oboljelom osobom te posredno preko kontaminiranih predmeta. Budući da nakon RSV infekcije ne ostaje trajna zaštita, ljudi se i kasnije u životu mogu zaraziti ovim virusom, no te ponovne infekcije imaju blažu kliničku sliku. Evo na koje simptome treba obratiti pažnju, prenosi Ordinacija.hr.

1. POTEŠKOĆE S DISANJEM

Ovaj simptom se nikada ne bi trebao ignorirati, a ako se ne povlači, odmah kontaktirajte liječnika. Isto se odnosi i na bebe kod kojih problemi s disanjem mogu uzrokovati poteškoće s gutanjem.

Simptomi visokog krvnog tlaka koji vas mogu smjestiti u bolnicu, upozoravaju liječnici

2. TEMPERATURA

Ovo je jedan od prvih simptoma iako se neće javiti kod svakoga, a posebno se to odnosi na djecu. Dr. Priya Soni, pedijatrica smatra kako je najbolje što ranije dijete odvesti liječniku i kako roditelji moraju reagirati na svaku promjenu kod djeteta, kao što je promjena u apetitu ili problemi s disanjem. Navodi kako je trenutno u Americi stanje takvo da su ambulante preplavljene pacijentima pa je važno razlikovati simptome gripe, prehlade, COVID-a ili RSV-a.

3. KAŠALJ

Kako smo naveli mnogi su simptomi slični prehladi pa tako i kašalj, a liječnici upozoravaju da se ne bi trebalo pretpostaviti da je u pitanju prehlada već posjetiti liječnika kako bi se otkrilo pravo stanje. Kada je u pitanju RSV kod male djece, svaka minuta je važna.
"Mladi i stariji pacijenti lako mogu iskašljavati sluz ali bebe to ne mogućnosti pa može doći do komplikacija s disanjem. Važno je čistiti ti im dišne putove, bilo kod kuće ili u ordinaciji liječnika"; navodi dr. Ira Wardono.

4. CURENJE NOSA

Upalni procesi u gornjem dišnom sustavu mogu uzrokovati curenje nosa, a ono što se često javlja kod RSV-a je puno sluzi zbog čega čete često puhati nos. Djeci bi trebalo pomoći stalnim čišćenjem nosa, a odrasle osobe mogu koristiti tekućine za ispiranje. U prosjeku ova infekcija traje oko tjedan dana, a simptomi su najgori na početku infekcije.

5. GLAVOBOLJA

Radi se o uobičajenom simptomu, posebno kod odraslih osoba. No kako i prehlada i COVID uzrokuju isti simptom, teško je prepoznati razliku. Javit će se tako i kašalj, kihanje, temperatura i gubitak želje za hranom i vodom. Pa ako roditelj primijeti ove simptome, možda je najbolji savjet da posjeti liječnika.

KAKO SE ZAŠTITITI

Unatoč brojnim istraživanjima, cjepivo protiv RSV-a još nije dostupno. Međutim, širenje RSV-a moguće je spriječiti jednostavnim postupcima, posebno ako su prisutni simptomi prehlade:

  • Redovito prati ruke (svoje i djetetove)
  • izbjegavati mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorene prostore
  • izbjegavati dijeljenje djetetovih osobnih stvari (poput dude varalice, čaše, pribora za jelo)
  • češće prati dječje igračke


Ako dijete pripada skupini s visokim rizikom za razvoj teškog oblika bolesti uzrokovane RSV-om, savjetujte se s liječnikom o dodatnim koracima koje možete poduzeti.

Kopirati
Drag cursor here to close