Luke Aikins i Andy Farrington

Na granici mogućeg: Dvojica pilota će u letu zamijeniti avione

Bezbrojni sati istraživanja i razvoja utrošeni su na modifikacije potrebne za ovaj pothvat.
Lifestyle / Zabava | 22. 04. 2022. u 17:52 Bljesak.info
When Your House Has Its Own Airfield

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Padobranci Luke Aikins i Andy Farrington će ovog vikenda pokušati naizgled nemoguće: sa dva Cessna 182 aviona popet će se na visinu od 4.000 metara, usmjeriti ih u sinkronizirano poniranje prema tlu i isključiti motore, dok će specijalne kočnice održavati kontroliranu brzinu pada od 225 km/h.

Oba pilota će potom napustiti svoju letjelicu i nakon tandem skoka prijeći u drugu, preuzeti kontrolu nad avionima i sigurno ih prizemljiti - sve to u manje od jedne minute.

Ovo je prvi put u povijesti avijacije da će pilot uzletjeti u jednom avionu, a sletjeti u drugom. Cijeli projekt je Aikinsova zamisao, inspirirana fotografijom iz magazina o avijaciji iz 1990. godine. Kada je svoju ideju predstavio svjetski poznatom aeronautičaru, Dr. Paulu Iscoldu, ovaj je prvo posumnjao u njegov zdrav razum.

Foto: PR / Luke Aikins i Andy Farrington

''Imao je ideju da zamijeni avione u zraku, to je suludo. Ali to nitko ranije nije učinio, a oduvijek mi se sviđala ideja da se uključim u stvari koje nitko do sada nije radio. Rekao sam: 'Pristajem, želim to učiniti. Što god treba, uradit ću to'“, kaže Iscold, glavni inženjer projekta ''Plane Swap'' (zamjena aviona).

Bezbrojni sati istraživanja i razvoja utrošeni su na modifikacije potrebne za ovaj pothvat. Iscold je radio na rješavanju kontroliranog okomitog pada - što je sušta suprotnost načinu na koji radi autopilot.

To je zahtijevalo obrnuti inženjering mehanike autopilota i rezultiralo je specijalnim sustavom ''zračnih kočnica'' postavljenih na trup aviona. Ove kočnice trebaju održavati brzinu kontroliranog poniranja letjelica na 225 km/h, što je približno brzini spuštanja padobranaca.

''Plane Swap je vrhunac koje karijere, moj cilj je da inspiriram ljude i pokažem da je sve moguće. Možete se odlučiti na nešto što se ponekad čini divljim, ludim i nedostižnim, ali uz ambiciju i kreativnost možete to i ostvariti“, otkrio je Aikins.

Aikins je priznati padobranac s više od 21.000 skokova, pilot komercijalnih aviona i helikoptera, inovator i trener, a bio je i stručni konzultant na legendarnoj misiji Red Bull Stratos 2012. godine.

Foto: PR / Luke Aikins i Andy Farrington

Ovaj stanovnik Washingtona uvijek traži načine da znanost i inženjerstvo iskoristi za pomjeranje granica svog sporta. Tako je 2016. godine postavio svjetski rekord skočivši bez padobrana s visine od 7600 m i sletjevši u specijalnu mrežu dimenzija 30x30 metara. To je tek jedan od tri svjetska rekorda koja drži.

Andy Farrington, također iz Washingtona, rođen je za let. Odrastao je u obitelji padobranaca, a njegova majka Jessie, izvela je oko 100 skokova s Andyjem u stomaku. Andy je svoj prvi tandem skok izveo u dobi od 12 godina, sam je počeo skakati sa 16, i od tada je sakupio više od 27.000 skokova, 1.000 BASE skokova i 6.000 sati kao pilot.

Aikins i Farrington su dvojica najiskusnijih padobranaca i pilota u timu Red Bull Air Force. Također su susjedi, a pored svojih kuća su izgradili i malu privatnu pistu za uzlijetanje.

Njihov pothvat će gledatelji u cijelom svijetu moći pratiti u direktnom prijenosu na Red Bull TV, u ponedjeljak 25. travnja, s početkom u 1 sat ujutro po našem vremenu.

Foto: PR / Luke Aikins i Andy Farrington
Kopirati
Drag cursor here to close