NATO Charity Bazaar

Vojna misija BiH pri NATO-u predstavila na sajmu u Bruxellesu ljepote BiH

Štand BiH je posjetilo nekoliko tisuća ljudi, uključujući najviše dužnosnike NATO-a, predstavnike država članica i partnera, te predstavnike EU i drugih međunarodnih organizacija.
Lifestyle / Zabava | 22. 11. 2022. u 19:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u u Bruxellesu, sa članovima obitelji, sudjelovalo je 19. i 20. studenog u NATO Stožeru u Bruxellesu, Kraljevina Belgija, na NATO-ovom humanitarnom sajmu ''NATO Charity Bazaar'', koji važi za dobrotvornu i neprofitnu organizaciju.

Inače, ''NATO Charity Bazaar'' djeluje pod pokroviteljstvom supruge glavnog tajnika NATO-a i predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a Jensa Stoltenberga i bavi se transparentnim prikupljanjem i raspodjelom novčanih sredstava, koja se, na osnovu konkursa, dodjeljuju apliciranim projektima iz različitih zemalja, a u dobrotvorne svrhe.

Rad sajma se odvija kroz više godišnjih događaja, kao što su priprema i prodaja proizvoda koji su karakteristični za svaku zemlju, nakon čega se ukupni prihodi dodjeljuju različitim projektima u dobrotvorne svrhe.

Foto: Ministarstvo obrane BiH / Izaslanstvo OS BiH u NATO-u predstavilo na sajmu u Bruxellesu sve ljepote BiH

S obzirom na to da je Vojni dio Misije BiH pri NATO u statusu punopravnog člana, aktivno sudjelovao u aktivnostima humanitarne organizacije ''NATO Charity Bazaar'', omogućeno je da i projekti iz BiH konkuriraju za raspodjelu prikupljenih sredstava.

Tako je Bosna i Hercegovina imala mogućnost aplicirati sa dva projekata ove godine, i to: Projekt obrazovanja žena djece i starijih osoba sa socijalnim poteškoćama ''Računajte na nas'' i Projekat sportskog angažiranja djece i omladine iz ruralnih područja ''OK Volero''.

Glavni i završni događaj, koji ''NATO Charity Bazaar'' organizira, je izložbeno-prodajni sajam, a koji se održava trećeg vikenda u studenom. Na tom događaju svaka zemlja imala je mogućnost organizirati štand na kojem izlaže i predstavlja svoju baštinu, prodaje rukotvorine, tradicionalnu hranu, piće, gotove tvorničke proizvode koji su karakteristični za zemlju.

Foto: Ministarstvo obrane BiH / Izaslanstvo OS BiH u NATO-u predstavilo na sajmu u Bruxellesu sve ljepote BiH

Sve aktivnosti bazara odvijaju se u Glavnom stožeru NATO-a u Bruxellesu, tako da se kroz učešće u spomenutim aktivnostima osigurava značajna međunarodna vidljivost BiH tijekom cijele godine, a posebno na dan središnjeg događaja.

Ove godine, središnja manifestacija održana je 19. i 20. studenog, a na njoj je sudjelovalo oko 40 država, kao i brojni spoljni suradnici i sponzori ovog projekta.

Bosna i Hercegovina je ove godine predstavljena autentičnim proizvodima kompanija iz raznih dijelova države, koji su uključivali prehrambene artikle, pića, kavu, čajeve, kožne proizvode i ručno rađene suvenire.

Zanimanje za ponudu na bh. štandu bilo je izvan očekivanja, što je rezultiralo odličnom promocijom bh. proizvoda, prihodom od prodaje, a samim tim i financijskim doprinosom projektu ''NATO Charity Bazaar'', koji je ove godine značajno veći od prethodnih.

Štand BiH je posjetilo nekoliko tisuća ljudi, uključujući najviše dužnosnike NATO-a, predstavnike država članica i partnera, te predstavnike EU i drugih međunarodnih organizacija.

Foto: Ministarstvo obrane BiH / Izaslanstvo OS BiH u NATO-u predstavilo na sajmu u Bruxellesu sve ljepote BiH

Šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni predstavnik BiH pri EU brigadir Edin Fako posebnu zahvalnost je uputio kompanijama iz BiH koje su svojim donacijama omogućili ovaj diplomatski i humanitarni uspjeh Bosne i Hercegovine: AS GROUP, Tešanj, za donaciju Vispakovih, Klasovih i Agrokomercovih proizvoda; Mesna industrija - Semić, Visoko za donaciju suhomesnatih proizvoda, kompaniji Nerzz, Visoko, za proizvode od kože, Destileriji BABAN, Kiseljak, za donaciju svojih pića i Marcaffe kafe; Krajina klas, Banja Luka, za program sitnih kolača i voćnih pita, Vino Domano, Domanovići, za vina i Mljekara Livno za livanjski sir.

Misija BiH pri NATO se također zahvalila i Ministarstvu obrane i Ministarstvu vanjskih poslova BiH za podršku u realizaciji navedenog događaja, kao i svim članovima Misije i njihovim članovima obitelji, koji su doprinijeli realizaciji ovako bitnog događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close