WIPO listi

Hercegovački duhan četvrti zaštićeni bh. proizvod na svjetskoj listi

Od ranije na toj listi nalaze se hercegovački med, cazinski med od kestena i romanijski skorup-kajmak.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 04. 2021. u 12:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Duhan sorte hercegovački ravnjak četvrti je bh. zaštićeni proizvod zemljopisnog porijekla na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (), izjavio je za Fenu ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo.

On je podsjetio da su od ranije na toj listi hercegovački med, cazinski meda od kestena i romanijski skorup-kajmak.

''Značajno je zaštititi svoj proizvod jer u konačnici to je ono što mi zovemo dodana vrijednost koja sutra daje prednost na tržištu da taj proizvod može bolje egzistirati'', kazao je Merdžo u svjetlu obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva - 26. travnja.

Taj dan se obilježava od 2000. godine s ciljem povećanja općeg razumijevanja prava intelektualnog vlasništva.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo svake godine odredi temu kako bi obilježila Svjetski dan intelektualnog vlasništva, a mala i srednja poduzeća u uvjetima obilježavanja prilagođenim pandemiji koronavirusa bila su fokus ove godine.

''Institut se aktivno uključio u taj program. Imali smo nekoliko online događaja u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, a naši ljudi su također sudjelovali u određenim događajima koje je organizirala Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo. Ove godine tema i naglasak su bila mala i srednja poduzeća, što mislimo da je jako dobro i da u biti Bosna i Hercegovina u tom segmentu može ostvariti značajan napredak'', kazao je Merdžo.

Osvrnuvši se na rad samog Instituta u vrijeme pandemije, Merdžo je kazao kako je koronavirus svakako utjecao na njihov rad, ali da su uspjeli odgovoriti svim izazovima.

''Pandemija je utjecala na sve nas, nije bilo lako organizirati se i odgovoriti na sve izazove, ali smo uspjeli. Mi smo u prošloj godini ostvarili prihode veće od pet milijuna maraka, što je najviše dosada u povijesti Instituta. Pokušavamo odgovoriti svim zahtjevima naših korisnika, bez obzira jesu li to fizičke ili pravne osobe, ili zastupnici za intelektualno vlasništvo koji djeluju na području BiH'', istaknuo je Merdžo.

Dodao je kako je Institut u protekloj godini imao 383 prijave patenata, od kojih 55 domaćih, ostalo međunarodnih. Od 55 domaćih dominantno su to bile prijave fizičkih osoba.

''Nažalost od strane pravnih osoba imamo jako malo prijava. Prošle godine imali smo dvije i to iz Instituta za genetičko inženjerstvo itd, što je dobro, međutim statistika drugih zemalja pokazuje da su instituti, sveučilišne razine, velike kompanije u biti dominantno te koje prijavljuju patente, dok je fizičkih osoba, ne mogu reći neznatan broj, ali puno ih je manje nego u Bosni i Hercegovini'', kazao je rqavnatelj Instituta.

BiH 74. na svjetskom indeksu inovativnosti

Kada je u pitanju Globalni inovacijski indeks (Global Innovation Index) Svjetske organizacija za intelektualno vlasništvo, Bosna i Hercegovina je u zadnjih pet godina napredovala i trenutno zauzima 74. mjesto.

''Zadnjih pet godina smo se popeli za nekih 13 mjesta, sada smo na 74. mjestu i mislimo da je to kvalitetan uspjeh. Naravno da ima tu još prostora za napredovanje. Zemlje u regiji su negdje između 50. i 60. mjesta, što znači da su relativno bolje od nas. Međutim treba imati u vidu da određeni načini mjerenja tih parametara možda i nisu baš najsretnije izabrani, ali šta je tu je. Ali ja se nadam da ćemo ići uskoro još koje mjesto naprijed na toj listi'', ustvrdio je Merdžo.

Kopirati
Drag cursor here to close