Paket mjera

Bh. proizvodima olakšat će se pristup tržištu EU

Kako je navedeno na stranici Europske komisije, radi se o prijedlogu koji tek treba usvojiti Europsko vijeće, ali i zemlje koje su uključene u ovaj paket.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 08. 2020. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija predložila je paket mjera kojima bi se olakšala trgovina na europskom kontinentu i u regionu Mediterana, a u BiH bi mjere, ako budu usvojene, najviše koristi mogle donijeti poljoprivrednicima.

Osim BiH, s EU bi ovaj sporazum trebalo da zaključe Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska, Farska Ostrva, Turska, Egipat, Izrael, Jordan, Liban, Palestina, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Srbija i Crna Gora.

Kako je navedeno na stranici Europske komisije, radi se o prijedlogu koji tek treba usvojiti Europsko vijeće, ali i zemlje koje su uključene u ovaj paket.

Prema priopćenju Europske komisije, smatra se da će se ovim mjerama pospješiti trgovina u Europi, ali i olakšati oporavak zbog ekonomske krize izazvane kovidom. Suština paketa mjera je pojednostavljenje procedura kada se radi o porijeklu robe, a u Europskoj komisiji tvrde da u sporazumu koji bi trebalo da bude potpisan s BiH neće biti bilo što što bi suštinski promijenilo trgovinske odnose definirane Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ali bi trebalo da smanji komplikacije pri izvozu naših poljoprivrednih proizvoda u EU.

"Predložene mjere će rezultirati osuvremenjavanjem i moderniziranjem pravila, što će uopćeno gledano olakšati procedure potrebne za dobivanje certifikata o porijeklu proizvoda. Osim toga, dodatno pojednostavljenje je predviđeno u kalkuliranju cijene rada ugrađene u proizvod, kao i vrijednost udjela sirovina koje nemaju status porijekla", pojašnjeno je u Europskoj komisiji.

Kako nam je rečeno, kad je u pitanju BiH, mjere će se najviše odnositi na poljoprivredne i tekstilne proizvode, odnosno definirat će se procedure kako će se određivati vrijednost ugrađenog rada i porijeklo sirovina i materijala u službama za carinjenje i pregled robe na granici.

Također, neslužbeno nam je pojašnjeno da će za građane najvažnije biti da znaju da će se ubuduće za ove svrhe koristiti samo certifikat EUR-1. Kao što građani koji uvoze automobile iz EU u BiH ili druge proizvode već znaju, ovaj certifikat je potreban ako želite da uvezete proizvod po sniženoj ili nultoj carinskoj stopi, jer on dokazuje da je proizvod kompatibilan s odredbama o europskom slobodnom tržištu. Pojašnjeno nam je da se radi o tipskom sporazumu koji je primijenjen u trgovinskim sporazumima koje je EU već sklopila s Japanom, Kanadom, Vijetnamom, Južnom Afrikom i drugim zemljama. Osnovni cilj je, kako nam je rečeno, što bolja ekonomska integracija i suradnja na europskom kontinentu i u mediteranskom regiji.

Faris Kočan, slovenački ekspert za EU i odnose sa zapadnim Balkanom, kaže za "Nezavisne" da je ovaj sporazum, iako tehnički u prirodi, jako bitan jer se praktično želi olakšati proizvodima BiH da dolaze na europsko tržište.

"U EU su neke zemlje posebno osjetljive kad su u pitanju poljoprivredni proizvodi poput voća i povrća jer je zajednička europska poljoprivredna politika tema koja je ekonomski i politički jako osjetljiva. Recimo, zbog toga su proizvođači iz Turske i Egipta imali puno, puno problema s penetracijom na europsko tržište", kaže Kočan. Što se tiče BiH, on savjetuje BiH da ova nova pravila maksimalno iskoristi jer postoji šansa za puno veći izvoz u Europu.

"BiH se u preferencijalnoj razmjeni nalazi još od 2009. godine, a još uvijek više uvozi nego što izvozi poljoprivrednih proizvoda. Podsjećam da je BiH prošle godine uvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 876 milijuna eura a izvezla samo 180 milijuna eura. Nove mjere će smanjiti birokratske procedure i to bi trebalo olakšati poljoprivrednicima da izvoze na europsko tržište", kaže Kočan.

Da bi BiH od ovih novih mjera zaista mogla profitirati, svjedoči i jedan paragraf u prijedlogu ugovora, u kojem u Europskoj komisiji kažu da je BiH od EU tražila da se nova pravila počnu primjenjivati što je prije moguće, čak i prije nego što svi amandmani prođu proceduru unutar europskih organa.

U Direkciji za europske integracije BiH su nam rekli da još nisu dobili detaljne informacije u vezi s ovim prijedlogom.

"U Misiji BiH pri EU je potvrđeno da će zatražiti dodatne informacije o ovoj temi i narednim koracima", kratko nam je rečeno.

Kopirati
Drag cursor here to close