UN

Karantene bi mogle dovesti do sedam milijuna neplaniranih trudnoća

Analiza UNFPA također predviđa da bi šest mjeseci karantene moglo rezultirati s 31 milijuna dodatnih slučajeva spolnog nasilja, budući da žene ostaju tijekom duljih vremenskih razdoblja zarobljene kod kuće.
Lifestyle / Obitelj | 29. 04. 2020. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjere socijalne izolacije zbog pandemije koronavirusa mogle bi rezultirati sa sedam milijuna neplaniranih trudnoća, pokazuju u utorak objavljeni podaci Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA).

Prekidi lanaca opskrbe mogli bi učiniti kontraceptivna sredstva nedostupnima za 47 milijuna žena u zemljama u razvoju, priopćila je UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Analiza UNFPA također predviđa da bi šest mjeseci karantene moglo rezultirati s 31 milijuna dodatnih slučajeva spolnog nasilja, budući da žene ostaju tijekom duljih vremenskih razdoblja zarobljene kod kuće, javlja Hina.

Procjenjuje se da će odgađanje programa usmjerenih na ukidanje prakse genitalnog sakaćenja žena (FGM) i dječjih brakova zbog pandemije rezultirati s dva dodatna milijuna slučajeva FGM-a i novih 13 milijuna dječjih brakova tijekom sljedećega desetljeća, koji bi inače mogli biti spriječeni, upozorava UNFPA.

Iako je riječ o grubim procjenama, ti podaci pokazuju "katastrofalne potencijalne posljedice covida-19 za žene i djevojčice diljem svijeta", istaknula je izvršna direktorica UN-ove agencije Natalia Kanem u medijskom priopćenju.

"Pandemija produbljuje nejednakosti, dovodeći dodatne milijune žena i djevojčica u opasnost da izgube mogućnost da planiraju svoje obitelji i zaštite svoja tijela i svoje zdravlje", rekla je Kanem. "Žensko reproduktivno zdravlje i prava moraju biti zaštićeni pod svaku cijenu", dodala je.

UNFPA surađuje s vladama na jačanju zdravstvenih sustava, osiguranju dostupnosti ključnih usluga te poticanju uključivanja zajednice.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nedavno je upozorio na "užasavajući globalni skok" nasilja u obitelji za vrijeme krize koronavirusa, te pozvao vlade da intenziviraju napore usmjerene na sprječavanje nasilja nad ženama.

Kopirati
Drag cursor here to close