Konji na Bilima

Mostar: Spriječena krađa više od 40 konja

Lifestyle / Životinje | 08. 04. 2021. u 09:38 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije osobe pokušale su ukrasti više divljih konja iz krda koje slobodno obitava na brdima u okolici Mostara, izvijestili su mediji pozivajući se na udruženje Konji na Bilima, koja skrbi o tim životinjama.

Incident se dogodio u ponedjeljak, kada su dvije osobe, za koje se navode inicijali, pokušali ukrasti više od 40 konja.

Po navodima udruženja i lokalnih portala, nekoliko desetaka kilometara dalje od njihova redovitog staništa konje i konjokradice snimila je kamera za nadzor s objekta u mjestu Kozica, kojega koristi udruženje Animal care Centar-Mostar, koje skrbi za napuštene pse.

Ovaj video zapis udruga za zaštitu pasa ustupila je udruženju Konji na Bilima te je objavljen na portalima.

Po navodima iz objave, konjokradice, koje su pješice vodile konje, zaustavljene su u mjestu Miljkovićima, a konji su, po istim navodima, vraćeni u krdo. 

"Poznata je cijela ruta kojom su konjokradice i zlostavljači konja vodili konje sa Bili do kamiona gdje bi ih natovarili i prodali. Više od 40 konja su pronašli na Bilima, preko Malih i Poloških Bili su ih odveli u Gornji Polog. Nastavak puta išao je preko Galca i Kozice sve do Miljkovića gdje su konjokradice i zlostavljači konja uhvaćeni na djelu. Prilikom prelaska sa Galcana Kozicu dio skupine konjokradica i zlostavljača konja je vozilima zatvorio magistralnu cestu kod Mustapić benzinske crpke na vrhu Žovnice dok je drugi dio skupine konje tjerao preko puta.

Plan skupine je bio uhvatiti konje i na bilo kakav način ih odvesti do neke lokacije gdje bi bili natovareni na kamione, prodani i odvezeni u nepoznatom pravcu.

Konji na Bilima nisu naučeni na ulare i povodce pa nije bilo moguće uhvatiti određene konje i na povodcu ih voditi do lokacije gdje bi bili natovareni na kamione. Skupina je odlučila uhvatiti malo ždrijebe staro 20-ak dana vezati ga lancima i voditi ispred ostalih konja u smrt. Pitate se zašto su konji pratili ždrijebe?! Majka malenog ždrijebeta nije htjela napustiti svoje ždrijebe i bespomoćno ga je slijedila sa nadom da će mu nekako pomoći. Njih su slijedile neke kobile i pastuh. Ekipa zlostavljača je ostale konje iz krda tjerala za njima vjerojatno više od 40km po brdovitom i nepristupačnom terenu sve do Miljkovića.

Tragovi krvi na prelazu sa Galca na Kozicu jasan su dokaz da je ždrijebe krvarilo i trpilo ogromnu bol. To je samo jedan od dokaza koliko je ova ekipa krvoločna. Uz ovo ždrijebe još mnogo konja ima vidljive ozljede po tijelu i nogama. Ostali konji su također zlostavljani jer su vođeni kroz nepristupačne terene bez mogućnosti da odmore, jedu ili piju vode", navode iz Udruženja Konji na Bilima.

Policija, koja nije informirana o ovome incidentu, navodi kako je ranije bilo prijepora oko ovih konja između različitih civila koji su nekada bili njihovi vlasnici.

Pretpostavlja se da se oko 200 konja nalazi u nekoliko krda koji se kreću u okolici Mostara. Radi se o konjima koji su nekada korišteni u poljoprivredi, ali su napušteni te od tada slobodno šeću okolnim brdima.

Ovi konji česta su meta različitih nasilnika, ali i divljih životinja. Udruga Konji na Bilima nastoji im pomoći dostavljajući redovito vodu u vrućim ljetnim danima, te sijeno i drugu hranu tijekom zime.

Kopirati
Drag cursor here to close