Konji

Goranci i Bogodol: Volimo konje, zato i treba da se riješi njihov status

''Još jednom naglašavamo kako nismo za nasilje nad konjima. Želimo da se efikasno riješi ovaj problem na zadovoljstvo mještana i ljubitelja konja'', rekli su nam iz radne skupine.
Lifestyle / Životinje | 25. 05. 2020. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča o konjima na Bilima danas je dobila svoj nastavak. Ivan Marić je portalu Bljesak.info dostavio dopis kojim ga gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić imenuje povjerenikom Mjesne zajednice Goranci.

Podsjećamo, Marića su u tekstu od nedjelje, skupina prijatelja konja na Bilima koju podržava Eko udruga prijatelji Bila "Misište", prozvali da nije povjerenik Mjesne zajednice Goranci.

Sve je počelo tekstom objavljenim u Večernjem listu u kojemu Ivan Marić kaže kako žele pronaći kvalitetno rješenje za nadzor konja u Gorancima i Bogodolu.

Tekst o tome kako ovi konji nisu divlji nego imaju svoje vlasnike i kako pričinjavaju ogromnu štetu mještanima ovih sela, možete pročitati na ovome linku.

Odmah nakon ovoga teksta, reagirali su iz neformalne skupine građana koji se predstavljaju kao prijatelji konja na Bilima. Oni su u tekstu naveli kako je druga osoba povjerenik MZ Goranci, da je broj konja dvostruko manji i da se konji ranjavanju, ubijaju, hvataju …

U donašanjem razgovoru s Ivanom Marićem doznajemo kako nitko nije protiv konja, niti su za nasilje nad konjima.

Žitelji Goranaca i Bogodola samo žele da se utvrdi vlasništvo konja, njihov status, da se uradi veterinarski nadzor i odredi tko je odgovoran za eventualno prouzročene štete od strane konja.

Zato je formirana radna skupina kojoj je prvi zadatak bio prikupljanje potpisa za peticiju kako bi se zbrinuli ovi konji. Radnu skupinu koja je nastala pri Mjesnoj zajednici Goranci čine Toni Ćorić, Nikola Puljić-Vlahić, Pero Rajič, Bože Talić i Ivan Marić. Ispred MZ Bogodol uključili su se Ante Vrljić, Miroslav Karačić, Vinko Čuljak i Draženko Vrljić.

Kako nam je rekao Toni Ćorić, predsjednik radne skupine, peticiju je potpisalo 160 žitelja sa područja MZ Goranci i Bogodol. Peticijom se traži od Grada Mostara da pokrene nadležne institucije da utvrde vlasništvo konja, njihov status, da se izvrši veterinarski nadzor, te utvrdi odgovornost za štete i uradi njihovo zbrinjavanje.

Ističu kako nema noći da krda konja, ne prave štetu na privatnim posjedima uništavajući usjeve i zasade, livade i pašnjake, čime je dobrom dijelu stanovnika ovih mjesta onemogućeno bavljenje poljoprivredom i stočarstvom.

Najveći problem je što vlasnici konja negiraju vlasništvo nakon pričinjene štete što onemogućava pokretanje procesa za nadoknadu štete.

''Još jednom naglašavamo kako volimo životinje i nismo za nasilje nad konjima. Želimo da se efikasno riješi ovaj problem na zadovoljstvo mještana i ljubitelja konja'', rekli su nam iz radne skupine.

I jedni i drugi čekaju reakciju Grada Mostara kojima je peticija upućena.

Kopirati
Drag cursor here to close