Po domaćem receptu

VIDEO | Zvijezda svinjokolja: Evo kako se rade čvarci!

Ekipa portala Bljesak.info pridružila se veseloj grupi na svinjokolju te zajedno sa vrijednim snašama sudjelovala u pripremi domaćih hrskavih čvaraka.
Lifestyle / Hrana | 26. 11. 2023. u 08:25 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S prvim danima hladnijeg vremena počinje i sezona svinjokolja. Meso, kobasice, soljenje mesa, vrijedni majstori te dobar roštilj i pokoja čašica rakije obilježje su svakog svinjokolja u Bosni i Hercegovini.

Naime, iako se svinjokolj najčešće povezuje sa Slavonijom njegova tradicija u BiH itekako je duga i sveprisutna. Kako u narodu kažu, dobar svinjokolj ogleda se u čvarcima.

Zajedničkim snagama 

Deliciju koja je u posljednjih nekoliko godina dosegnula vrtoglavu cijenu, a koja je ranije smatrana popratnim sadržajem. Priprema dobrih čvaraka itekako je složen proces te su za njih najčešće zaslužne uvijek iste osobe koje ih znaju "dobro uganjati".

Ekipa portala Bljesak.info pridružila se veseloj grupi na svinjokolju te zajedno sa vrijednim snašama sudjelovala u pripremi domaćih hrskavih čvaraka.

Video: Najfiniji domaći čvarci: Hrskaviji od čipsa

Kako su nam ispričale bit čvaraka je zajednički rad, a pripremiti čvarke sam gotovo je pa nemoguća misija.

"Proces se sastoji od odvajanja kože od sala te rezanja svinjskog sala na slične komade. Nakon toga bit je dobro podmazati svinjskom mašću oraniju u kojoj će se nova mast topiti", naglasile su za Bljesak.info.

Istaknule su i kako, usprkos činjenici da stavljanje vode u oraniju smanjuje proces miješanja, one to ne rade nego se oslanjaju na stalno miješanje i zajedničku snagu.

Nakon što se svinjska mast počne topiti nužno je miješati, miješati i još miješati. Nije to nimalo lagan posao jer da bi se svinjsko salo topilo temperatura mora biti konstantno visoka.

"Ako nisu hrskavi..." 

Bitno je da mast ne zagori te ostane svijetla. Nakon toga iz oranije se vade neobrađeni čvarci te cijedi svinjska mast koja se sprema u za to predviđene lonce. Oni moraju biti potpuno čisti i suhi kako se svinjska mast ne bi pokvarila.

Zatim, majstorije dolaze na vidjelo. Čvarci se vraćaju u oraniju te se u njih dodaje mlijeko, ovisno o količini. Uz konstantno miješanje oprezno oko snaša prepoznaje točnu boju čvaraka. Oni ne smiju biti previše tamni, ali ni previše svijetli nego zlatno smeđe boje.

"Uspjeh čvaraka svjedoči njihova hrskavost. Ako nisu hrskavi, nisu ni dobri", govore nam.

Savršeno pečeni čvarci vade se na papir koji upija višak masnoće te se nakon toga sole po želji i ukusu.

Rijetke su osobe koje jedu svinjetinu, a da nisu 'omastile brk' svinjskim čvarcima. Slobodno možemo reći kako se ova poslastica u BiH priprema oduvijek te su bili i ostali sastavni dio prehrane, posebice zimi.

Oni iskusni ih najčešće jedu sa solju, češnjakom ili lukom te uživaju u delikatesnom domaćem doručku. Čvarke možete jesti i kao grickalice, a postoje i oni koji se kunu kako su bolji od svakog čipsa. U slast!

Kopirati
Drag cursor here to close