Od zobenih pahuljica

Hranjivi i zdravi keksi s bundevom

Od zobenih pahuljica možete napraviti ukusne i zdrave kekse? Ako želite da budu u duhu s godišnjim dobom, ali i nutritivno bogatiji, dodajte im bundevu
Lifestyle / Hrana | 31. 10. 2023. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Užitak vam je ujutro uz čaj ili kavu grickati kekse ili ih navečer umakati u čašu toplog mlijeka? Teško je stati na jednome, no ako su u pitanju ovi domaći zobeni keksi, ne morate se suzdržavati jer su hranjivi i zdravi. Zob je žitarica koja za razliku od ostalih žitarica sadrži puno više proteina.

Također, zob obiluje antioksidansima, vitaminom E i topivim beta glukanom koji snižava kolesterol u krvi, regulira šećer u krvi te se u probavnom sustavu ova vrsta vlakna pretvara u gel, produljuje sitost, potiče probavu i čisti crijeva, navodi She.hr

Preporučuje se svakodnevno jesti zobenu kašu, no zašto biste stali na njoj, kad od zobenih pahuljica možete napraviti ukusne i zdrave kekse? Ako želite da budu u duhu s godišnjim dobom, ali i nutritivno bogatiji, dodajte im bundevu koja je puna jakog antioksidansa beta karotena, vlakana, magnezija, kalija te vitamina B, C, E i K.

U nastavku imate jednostavni i brzi recept za slasticu koja će postati stalni “stanar” vašeg ladice sa slatkišima, a možda bude i jedini.

Sastojci:

šalica pirea od bundeve
2 šalice zobenih pahuljica
4 žlice javorovog sirupa ili meda
žličica mješavine začina pumpkin spice
žličicu ekstrakta vanilije
pola šalice kikiriki namaza

Postupak:

Ispecite bundevu, preporučuje se da izaberete hokaido tikvu te je izgnječite u pire i prebacite u zdjelu u koju ćete joj dodati 2 šalice zobenih pahuljica, javorov sirup ili med, kikiriki namaz i mješavinu začina koja se sastoji od cimeta, muškatnog oraščića, đumbira, pimenta i klinčića, a daje keksima poseban okus.

Sve sastojke dobro promiješajte te oblikujte kekse i slažite ih u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. U biti puno je jednostavnije da slažete podjednako velike hrpice. Dobit ćete nepravilne keksiće koji će izgledati vrlo šarmantno.

Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 175 Celzijevih stupnjeva 15 minuta. Dobar tek!

Video: Zdravi keksi od bundeve
Kopirati
Drag cursor here to close