Kupus i karcinom

Zašto bi ove godine trebali češće jesti kupus!

Rezultati jednog japanskog istraživanja pokazali su kako osobe koje jedu više kupusa imaju manji rizik od pojave karcinoma debelog crijeva.
Lifestyle / Hrana | 08. 12. 2017. u 21:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupus ponosno pripada obitelji krstašica, kao i brokula, kelj ili cvjetača. Članovi ove biljne obitelji već su desetljećima predmet različitih znanstvenih istraživanja, što posebice mogu zahvaliti svojem zaštitnom učinku od pojave karcinoma.

Kupus je izvrstan izvor vlakana koja su neophodna za zdravu probavu i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Upravo bi udio vlakana u kupusu mogao biti jedan od nekoliko razloga zbog kojih mu se pripisuje zaštitni učinak u protiv karcinoma debelog crijeva, piše Zdrava krava.hr.

Kupus može smanjiti rizik od karcinoma debelog crijeva

Rezultati jednog japanskog istraživanja pokazali su kako osobe koje jedu više kupusa imaju manji rizik od pojave karcinoma debelog crijeva.

Slična studija potvrdila je da je veći unos kupusa povezan s 29% manjim rizikom od karcinoma debelog crijeva. Istraživanja su pokazala da kupus može značajno smanjiti rizik i od karcinoma želuca, bubrega, mokraćnog mjehura, žučnog mjehura, dojke i gušterače.

Kako se kupus bori protiv karcinoma?

Kupus povećava brzinu kojom naše tijelo metabolizira i izbacuje karcinogene tvari. Također, štiti DNA kod izlaganja zračenju. Svoje blagotvorno djelovanje kupus može zahvaliti sulforafanu, tvari koja pripada skupini glukozinolata koji igraju važnu ulogu u borbi protiv karcinoma.

Kopirati
Drag cursor here to close