Blagadnsko jelo

Nije naodmet saznati i neke finese koje će sarmu učiniti još boljom

Lifestyle / Hrana | 23. 12. 2022. u 11:12

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U smjesu za sarmu uvijek dodajte nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak morate pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka. Kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte'', savjeti su to poznatih kuhara.

Kako zbog inteziteta okusa vaše omiljeno zimsko jelo ne bi postalo nejestivo, jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka. Kada ste obavili sve pripreme i prodinstali luk, potrebno je sve sastojke zamiješati u ujednačenu masu.

Kada je smjesa dobro promiješana i ujednačenog izgleda, krenite s rolanjem sarmi. Uzmite dio smjese, oblikujte ga i položite u list kupusa. Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavinite rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.

Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavite kožu od špeka. Tako ćete spriječiti da sarma zagori. Nakon kože od špeka stavite dio izrezanog kupusa, na kojega će te slagati sarme. Kada iskoristite cijelu smjesu i napunite lonac sarmama na vrh stavite ostatak isjeckanog kupusa. Nakon što ste sve pripremili, sarme možete staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol vaše jelo je gotovo i uživanje može početi.

Na kraju možete 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice.

Sastojci:

700 g svinjsko mljeveno meso (od plećke)

1 glavica kiselog kupusa

100 g špeka

100 g riže

Pola glavice luka

2 režnja češnjaka

1 žličica crvene paprike u prahu

1 lovorov list

Sol i papar po želji

Priprema:

Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli.  Češnjak i luk sitno isjeckati, špek izrezati na male kockice. Luk prodinstati na malo ulja da uvene.

U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode. U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove.

Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 1,5 sati na laganoj vatri. 

Kopirati
Drag cursor here to close