Probajte

Šest savjeta za zdraviji i kvalitetniji roštilj

Ako želite pripremiti bolji i zdraviji roštilj, slijedite ovih 6 jednostavnih savjeta
Lifestyle / Hrana | 01. 05. 2021. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Uz ovih 6 savjeta, vaš će prvomajski roštilj biti zdraviji i kvalitetniji.

1. Čuvajte se zagorene piletine

Birajte nemasno meso ili prije bacanja na roštilj uklonite svu masnoću s njega jer sokovi i masnoća koji kapaju s mesa potiču vatru i stvaraju više dima.

Čestim okretanjem mesa na rešetki smanjujete rizik od razvoja heterocikličkih aminokiselina za 75 do 95 posto, tvde znanstvenici. Ako vam meso zagori, obavezno ostružite zagoreni dio prije konzumacije

2. Marinirajte meso prije roštilja

Znanstvenici nisu sigurni zašto, ali marinada djeluje kao zaštitna barijera između mesa i kancerogenih tvari. Istraživanje s Američkog instituta za istraživanje raka kaže da držanje mesa u marinadi minimalno 30 minuta prije pečenja smanjuje rizik od pojave heterocikličkih aminokiselina. Nije svejedno u čemu marinirate meso.

Rezultati istraživanja pokazali su da marinada koja sadrži maslinovo ulje, sok naranče i limete, češnjak, luk i kumin smanjuje rizik za 88 posto, dok marinada koja sadrži ljute sastojke, poput čilija, kajenskog papra i dimljene paprike smanjuje rizik za približno 57 posto.

3. Skratite vrijeme pečenja

U mesu koje duže vrijeme držite na vrućem roštilju stvara se više kancerogenih tvari jer je duži period izloženo djelovanju vatre i dima. Odaberite radije ribu za roštilj jer se priprema puno kraće nego piletina ili goveđi biftek ili napravite manje ćevape i pljekavice koji će biti brže gotovi.

Stručnjaci s Američkog instituta za istraživanje raka savjetuje da meso nakratko ubacite u mikrovalnu pećnicu prije nego ga bacite na roštilj jer ćete tako za 90 posto smanjiti rizik od razvoja heterocikličkih aminokiselina.

4. Izbjegavajte mesne prerađevine

Preskočite hot-dog i kobasice. Koliko god bile ukusne na roštilju, prema Američkom institutu za istraživanje raka, prilikom prerade takvog mesa stvaraju se supstance koje izazivaju rak, i mogu povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva, piše Ordinacija.hr.

5. Smanjite doživljaj s plamenom

Ukoliko imate električni roštilj postavite ga na srednju temperaturu, a radite li s roštiljem na ugljen pripazite na vatru da vam meso ne bi pougljenilo. Ovo možete spriječiti i tako da rešetku prije pečenja premažete masnoćom.

Doticaj s vatrom i dimom ćete izbjeći ako meso i povrće postavite na foliju (pečete li meso, izbušite rupe na foliji kroz koje će se cijediti masnoća).

6. Roštiljate bez mesa

U karakterističnom okusu hrane s roštilja možete uživati i ako umjesto mesa pripremate povrće, voće ili vegetarijanske burgere. Pritom ćete izbjeći rizik od raka jer se kancerogene tvari koje smo spominjali stvaraju isključivo u proteinima koji se nalaze u mišićnom tkivu. Povrh toga, fitokemikalije koje sadrže povrće i voće mogu smanjiti rizik od pojave određenih vrsta karcinoma.

Kopirati
Drag cursor here to close