Na libanonski način

Savršen ručak: Piletina sa žara

Libanonska piletina sa žara sjajno će se slagati s umakom od češnjaka i libanonskim tankim pita-kruhom.
Lifestyle / Hrana | 16. 03. 2023. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djej miswe jelo je tradicionalne libanonske kuhinje, ukusno i bogato okusom češnjaka. To pikantno jelo u Libanonu je čest nedjeljni ručak. Piletinu na libanonski način vrlo jednostavno možete napraviti i sami, a tajna je, pogađate – u marinadi.

Ona je jednostavna (sok od limuna, jabučni ocat, maslinovo ulje, libanonski/arapski začini, češnjak i sol), ali taj okus nikada nećete zaboraviti.

Mješavinu sedam začina možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili većim supermarketima. Možete napraviti i svoju verziju – ionako u Libanonu svaka kuća ima svoj recept, prenosi Punkufer

Mješavina obično sadrži piment (dobiva se od bobica stabla iz porodice mirte), crni papar, cimet, mljevene klinčiće, mljevene sjemenke korijandra, kim i muškatni orašćić, a ponekad se dodaju i kardamom, đumbir i paprika.

Libanonska piletina sa žara sjajno će se slagati s umakom od češnjaka i libanonskim tankim pita-kruhom.

Sastojci za libanonsku piletinu sa žara:

  • 6 komada piletine (prsa ili zabatci),
  • 120 ml soka od limuna,
  • 240 ml jabučnog octa ili vinskog octa,
  • 1 glavica češnjaka,
  • 180 ml maslinova ulja,
  • 1 čajna žličica soli,
  • 1/2 čajne žličice libanonskih začina,
  • 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta

Priprema libanonske piletine sa žara:

  1. Sirovu piletinu stavite u zdjelu, pospite mljevenim cimetom pa je istrljajte s pola pripremljene količine octa i zatim dobro isperite hladnom vodom.
  2. Napravite rezove na komadima piletine da marinada bolje prodre u meso.
  3. Natrljajte piletinu začinima i solju, dodajte limunov sok i preostali ocat. Dobro utrljajte. Dodajte ulje, pa sve utrljajte još jednom u meso.
  4. Stavite piletinu u zatvorenu posudu i ostavite je u hladnjaku barem četiri sata. Kada završite mariniranje, marinadu sačuvajte kako biste njome mogli premazivati meso dok se peče.
  5. Pecite piletinu na roštilju na srednjoj vatri oko 12-15 minuta. Premazujte je marinadom dok je na roštilju kako bi ostala vlažna i dobila još okusa. Dok se komadi piletine peku, okrećite ih svake 2-3 minute. Pecite dok piletina ne postane hrskava.
Kopirati
Drag cursor here to close