Jednostavan, hranjiv, zasitan

Recept za kruh iz kamenog doba bez brašna i kvasca

Pripremite domaći kruh s praškom za pecivo i bez kvasca
Lifestyle / Hrana | 09. 01. 2021. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inačice ovog kruha postoje u cijelom svijetu. Lako ga je pripremiti, iznimno je hranjiv, odlična alternativa bijelom kruhu i vrlo zasitan.

Detoks uma novi je naslov autora Davida Perlmuttera koji je svjetsku slavu stekao svojim uspješnicama „Inteligentna prehrana“ i „Zdrava probava – zdrav mozak“. U najnovijoj knjizi neurolog David Perlmutter ujedinio je snage sa spec. interne medicine dr. med. Austinom Perlmutterom i Kristin Loberg koji su svjetski priznati stručnjaci u svijetu medicine. Knjiga „Detoks uma“ otkriva kako suvremeni svijet duboko utječe na naše svakodnevne odluke i aktivno manipulira njima zbog čega postajemo usamljeniji, tjeskobniji, deprimiraniji, nepovjerljiviji, boležljiviji i deblji no ikada, piše Ordinacija.hr.

Pripremite domaći kruh s praškom za pecivo i bez kvasca

Uz odlične savjete kako napraviti (uspješno) detoks uma, knjiga sadrži i zanimljive recepte koji će vam u tome pomoći, a mi vam donosimo jedan i to onaj za kruh koji svatko može pripremiti kod kuće, a za koji autor navodi sljedeće:

''Mi ga uvijek imamo spremnog i često ga dijelimo s prijateljima i susjedima kao ukusan način da ih upoznamo s prehranom za detoks uma. Sjemenke i orašaste plodove ne morate rezati; upotrijebite ih cijele, takve kakvi jesu''

Kruh iz kamenog doba

Sastojci za 1 štrucu:

Potrebno vrijeme: otprilike 90 minuta

  •     100 g sirovih, nesoljenih bundevinih sjemenki iz ekološkog uzgoja
  •     100 g sirovih, nesoljenih suncokretovih sjemenki iz ekološkog uzgoja
  •     100 g sirovih, nesoljenih lanenih sjemenki iz ekološkog uzgoja
  •     100 g sezamovih sjemenki iz ekološkog uzgoja
  •     100 g sirovih, nesoljenih komadića badema iz ekološkog uzgoja
  •     100 g sirovih, nesoljenih komadića oraha iz ekološkog uzgoja
  •     5 velikih jaja kokoši ekološki uzgajanih na pašnjacima, sobne temperature, lagano istučenih
  •     120 ml ekstra djevičanskoga maslinova ulja
  •     2 žličice sitne morske soli


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170 °C.

Posudu za pečenje kruha dimenzija 23 × 13 × 8 cm premažite maslacem pa dno prekrijte papirom za pečenje, odrezanim tako da pristaje. Maslacem premažite i papir za pečenje.

Sve sjemenke i orašaste plodove pomiješajte u velikoj zdjeli. Dodajte jaja, maslinovo ulje i sol te pomiješajte kako bi se sastojci potpuno povezali.

Premjestite mješavinu u pripremljenu posudu za pečenje kruha. Stavite u pećnicu i pecite otprilike jedan sat, ili dok kruh ne bude čvrst.

Izvadite posudu iz pećnice i ostavite stajati 15 minuta. Okrenite posudu i pokucajte po dnu kako bi kruh ispao na rešetku za hlađenje. Ostavite da se još malo hladi prije rezanja. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Kopirati
Drag cursor here to close