Hrana za mozak

Počela berba hurmi, najzdravijeg voća na svijetu

Egipatski zemljoradnici u okrugu al-Wahat al-Bahriya, jugozapadno od egipatske prijestolnice Kaira, počeli su s berbom hurmi
Lifestyle / Hrana | 13. 11. 2021. u 12:14 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatski zemljoradnici u okrugu al-Wahat al-Bahriya, jugozapadno od egipatske prijestolnice Kaira, počeli su s berbom hurmi, javlja Anadolu Agency (AA).

Hurme su jedna od najhranjivijih vrsta, a mnogi izvori upravo njih smatraju najzdravijim voćem na svijetu. Na tržištima širom svijeta može se pronaći više od 600 vrsta hurmi.

Ovo voće izvrstan je izvor željeza, a dobre su i za vid. Pored toga hurme snižavaju kolesterol, snižavaju krvni pritisak, štite od moždanog udara, jačaju srce i zubnu caklinu, a pomažu i u regulaciji tjelesne težine.

Pored toga, hurme sadrže i fosfor zbog čega predstavljaju "hranu za mozak", a zbog količine prirodnog šećera koju sadrže, to je ujedno i energetski stimulans. Preporučuje se konzumiranje barem tri hurme dnevno.

Ovisno o upotrebi, plodovi se beru mekani, polusuhi i suhi, što djeluje na udio šećera koji sadrže.

Budući da ne dozrijevaju svi plodovi istovremeno, na jednoj je palmi moguće imati i šest do osam berbi godišnje. Berba se najčešće određuje prema boji plodova.

Kopirati
Drag cursor here to close