Tako lako

"Otmjena majoneza": Bolja verzija omiljenog umaka

Osim klasičnog aiolija koji traži nešto malo više vještine, možete malo i "varati" pa složiti jednostavniju verziju s gotovom majonezom, za koju recept pronađite u nastavku.
Lifestyle / Hrana | 13. 01. 2023. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Allioli, alioli, aïoli ili aioli različiti su nazivi za umak – emulziju na bazi češnjaka u kojoj se uživa diljem Mediterana, a osobito ga vole u Provansi i Kataloniji.

"Otmjena majoneza", kako je nazivaju na sjeveroistoku Pirinejskog poluotoka poslužuje se uz krumpir, meso, pa čak i ribu. Aioli je nalik majonezi jer se radi od sirovih žumanjaka i ulja, samo što je u igri maslinovo, a ne neutralno ulje.

Osim toga se dodaje limunov sok - i ponekad malo senfa, što je čest slučaj u Francuskoj. Aïoli doslovno znači ulje i češnjak - ail je češnjak na francuskom.

Osim klasičnog aiolija koji traži nešto malo više vještine, možete malo i "varati" pa složiti jednostavniju verziju s gotovom majonezom, za koju recept pronađite u nastavku, prenosi Punkufer

Otmjenu majonezu poslužite uz pečeni krumpir, iskoristite kao namaz za sendviče, poslužite uz kuhano ili pečeno povrće ili pržene lignje ili oslića. Prema želji dodati joj možete i chilli ili šafran.

Sastojci za brzinski aioli:

  • 5 srednjih češnjeva češnjaka,
  • 2 žličice limunovog soka, po ukusu,
  • ½ šalice kvalitetne majoneze,
  • sol,
  • Po želji: ¼ žličice Dijon senfa

Priprema:

  1. U maloj, plitkoj posudi pomiješajte protisnuti češnjak i limunov sok tako da se sjedine u ravnomjernom sloju. Lagano pospite solju.
  2. Pustite smjesu da odstoji 10 minuta.
  3. Mrežasto cjedilo položite na drugu posudu pa silikonskom ili gumenom lopaticom zagrabite češnjak i limun i protisnite češnjak kako bi izašlo što više soka. Bacite češnjak.
  4. Umiješajte majonezu u limunov sok od češnjaka i miješajte dok se ne sjedini.
  5. Kušajte i prilagodite prema potrebi dodajući još majoneze.
  6. Prema želji dodajte Dijon senf, a za više okusa umiješajte još malo iscijeđenog soka od limuna.
  7. Aioli čuvajte u hladnjaku.
Kopirati
Drag cursor here to close