Obroci

Žudnja za hranom ili prava glad: Znate li razliku?

''Mnogi su već par sati nakon obroka gladni ili razdražljivi, a često tad već osjećaju i frustrirajuće nuspojave gladi poput umora, nezasitne žudnje i manjka koncentracije'', rekao je Colle.
Lifestyle / Hrana | 12. 12. 2023. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad ste zadnji put osjećali glad koja nije samo žudnja za nečim slatkim koja se javlja zbog naglog pada šećera u krvi?

Liječnik funkcionalne medicine dr. Michaell Colle kaže kako je naš način života osmišljen tako da nikad ne stignemo stvarno ogladnjeti jer nam je uvijek nešto od hrane na dohvat ruke - a žudimo uglavnom za šećerom, ugljikohidratima i kofeinom. 

''Prema mom iskustvu, kad nam tijelo nije u ravnoteži može nam biti vrlo teško razaznati jedemo li ono što tijelu zaista nedostaje ili nas samo vodi nezasitna žudnja za pojedinim namirnicama'', kaže dr. Colle, prenosi Vecernji.hr i napominje kako 'emocionalno jedenje' nije isto što i 'intuitivno jedenje' - ovo drugo je pozitivna pojava i označava 'slušanje' poruka tijela o onom što mu je potrebno... Da bismo znali što nam točno treba, Colle kaže da je prvo važno dešifrirati kad postajemo gladni.

''Mnogi su već par sati nakon obroka gladni ili razdražljivi, a često tad već osjećaju i frustrirajuće nuspojave gladi poput umora, nezasitne žudnje i manjka koncentracije'', rekao je Colle, što po njemu može biti znak da tijelo kao gorivo najviše koristi šećere. Zamislite, kaže, da je tijelo vatra koju šećer potpaljuje.

Ta vrsta goriva vatru rasplamsa učinkovito, ali na kratko i stalno morate dodavati još goriva da se vatra održi.... Nasuprot tome, mast je poput drva za ogrjev - možete staviti trupac u vatru i znati da ćete satima gorjeti mirno i polako...

''Kad tijelo očajnički želi šećere jer se ne može osloniti na sagorijevanje masnoće, glad ćete osjećati svakih par sati bez obzira koliko jedete. Ta će želja za hranom biti toliko jaka da će vam se činiti da je riječ o intuiciji koja vam kaže da vam je šećer potreban'', objasnio je dr. Colle za Mind Body Green, no tijelo mora naučiti koristiti i gorivo koje mu je dostupno - glukozu i masnoće.

Zato liječnik napominje da se po intuiciji možemo hraniti tek kad imamo kontrolu nad svojim željama, a ona se po njemu može uspostaviti uz strategiju isprekidanog posta.

''Ako neko vrijeme postite receptorima za inzulin ćete dati pauzu da se odmore od viška šećera'', rekao je dr. Colle koji poručuje da se jednom za uvijek riješite gladi bez pravog razloga: tako da opet uspostavite kontakt sa svojom intuicijom i sa stvarnim potrebama.

Kopirati
Drag cursor here to close