Vraća u djetinjstvo

Nekad omiljeno, a danas zaboravljeno jelo: Recept za pileću jetru

Pileća jetra, koja je po mišljenju nutricionista u kategoriji nutritivno guste hrane, bogata je hranjivim i zdravim sastojcima, a siromašna kalorijama.
Lifestyle / Hrana | 19. 10. 2023. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoć je bilo sasvim uobičajeno poslijepodne provesti u kuhanju ručka za sutradan. Neki se ujutro probude malo ranije kako bi skuhali ili barem započeli s kuhanjem ručka za taj dan. No neki nikad nisu bili spremni žrtvovati slobodno poslijepodne ili pola sata sna za baviti se kuhanjem.

Takvi su u ovom trenutku, po svoj prilici, bez opcije za ručak. Pa ćemo im pomoći prijedlogom za ručak koji se brzo i lako priprema, a ujedno je poprilično ekonomičan, piše Slobodna Dalmacija

Upravo je zbog tih svojih karakteristika ovo jelo nekoć bilo vrlo omiljeno, no popularnost mu je neopravdano splasnula. Možda je vrijeme da ga počnemo kuhati malo češće, tim više što se priprema od namirnice od koje mnogi zaziru, a izrazito je nutritivno vrijedna.

Riječ je o pilećoj jetri, koja je po mišljenju nutricionista u kategoriji nutritivno guste hrane, što bi značilo da je bogata hranjivim i zdravim sastojcima, a siromašna kalorijama.

Stručnjacima za zdravu prehranu zanimljiva je zbog obilja vitamina A i B12 ze folne kiseline pa smatramo kako je zaista veliki propust zazirati od nje samo zato što nam izgleda malo "bljak".

Ako vam do sada nije bila često na jelovniku, nakon što probate ovaj recept to bi se moglo promijeniti...

Pileća jetra s lukom i palentom

Sastojci:

  • 500 g pileće jetre,
  • 120 g kukuruzne krupice,
  • 1 l vode,
  • 240 ml pilećeg temeljca,
  • 1 1/2 žlice koncentrata rajčice,
  • 1 žlica ulja,
  • 2 luka,
  • sol, papar

Priprema:

  1. Ogulite i sitno narežite luk pa ga pirjajte na zagrijanom ulju dok ne omekša.
  2. Pileću jetru isperite s puno hladne vode pa je dodajte luku i pirjajte uz povremeno miješanje 10-15 minuta, dok ne promijene boju.
  3. Dodajte pileći temeljac i koncentrat rajčice te poklopljeno kuhajte na laganoj do srednjoj vatri dok tekućina gotovo ne ispari u gušći umak.
  4. Posolite, popaprite i poslužite s palentom koju ste skuhali od navedene količine kukuruzne krupice i vode uz dodatak soli i po želji malo papra.
Kopirati
Drag cursor here to close