Izvor zaraza

Narušavanje zdravlja: Opasne navike koje radimo u kuhinji

Pet je najčešćih grešaka na koje treba osobito obratiti pozornost da bi nam kuhinja bila što urednija i kako bismo držeći se nekih pravila sačuvali zdravlje.
Lifestyle / Hrana | 27. 03. 2018. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kuhinja može biti pravi medij za različite bakterije budući da kuhinjske površine dolaze u kontakt s sirovom hranom koja sadrži mnoge štetne mikroorganizme. O tome obično ne razmišljamo, štoviše s nekoliko grešaka koje ljudi najčešće rade prilikom čišćenja i manipulacije namirnicama situacija se znatno pogoršava.

Pet je najčešćih grešaka na koje treba osobito obratiti pozornost da bi nam kuhinja bila što urednija i kako bismo držeći se nekih pravila sačuvali zdravlje.

Spužve i krpe ne mijenjamo dovoljno često

Zvuči pradoksalno, ali je istinito - spužvica na koju nanosimo detergent za pranje suđa spada među najprljavije predmete u domaćinstvu. U njima su nagomilani virusi i bakterije. Spužve, četke, žice i krpe idealno su rasadište za bacile, tvrde znanstvenici. Stoga ih redovito mijenjajte - najmanje jednom tjedno!

Rješenje: mikroorganizme možete ubiti tako da mokre spužvice stavite četiri minute u mikrovalnu pećicu. Dokazano je, da se već u prve dvije minute zagrijavanja ubije 99 posto opasnih mikroorganizama, a u slijedeće dvije i preostali. Spužve koje zagrijavate u mikrovalnoj trebaju biti suhe i ne smiju sadržavati metalne čestice. Kad je želite izvaditi, budite oprezni jer će biti jako vruće, piše Slobodna Dalmacija.

Stara daskica za rezanje

Daskice za rezanje, odnosno sjeckanje, a pogotovo one stare često dugo običavamo čuvati i koristiti, voditi se onom -dok traje;dobro je, No istina je da se u njima skupljaju bakterije, koje se pranjem tek djelomično uklanjaju. U tom su smislu sigurnije plastične daske, ali ni njih ne bi trebali korstiti duže od nekoliko mjeseci.

Nedovoljno dugo pranje ruku

Nije dovoljno brzo oprati ruke toplom vodom prije nego što počnete dodirivati hranu. Rješenje: opasne bakterije na rukama uništit ćete samo ako ruke perete barem 20 sekundi s toplom tekućom vodom i prirodnim sapunom.

Provjeravanje je li hrana pokvarena

Je li mlijeko pokvareno ili ne? Zašto ga ne probati i utvrditi je li ispravno? Savjetujemo vam da ti vrstu provjere ne prakticirate. Bakterije koje uzrokuju trovanja hranom nemaju okusa. Kad ih pojedete, bit će prekasno. Čak i mala količina pokvarene hrane može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. Stoga bacite hranu koja se pokvarila i koja vam je sumnjiva. Rješenje: za produženje roka kuhanoj hrani jest dodavanje prirodnih konzervansa kao što su limun, češnjak, himalajska sol, kiseli kupus (fermentirana hrana općenito), kajenski papar, gorčica i tabasco umak – jer će joj ovi dodaci produljiti rok trajanja.

Kuhana hrana predugo ostaje izvan hladnjaka

Kada vam nakon ručka ili večere ostane dio namirnica koje ne želite baciti, one obično ostaju na štednjaku. Istina je da još toplu hrana nije dobro spremati u hladnjak, ali prečesto se na nju zaboravi i kada se ohladi. Kada se hrana ohladi na sobnu temperaturu, štetne bakterije počinju se brzo množiti (osobito ljeti kada se hrana znatno brže kvari). Rješenje: Ne ostavljajte ostatke kuhane hrane na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Pohranite je unutar dva sata u hladnjak i tako izbjegnite zdravstvene probleme.

Odmrzavanje hrane iz zamrzivača

Kada se sirova hrana prenosi iz hladnog okoliša na toplo postaje idealno mjesto za razvoj bakterija. Rješenje: kad želite otopiti namirnice iz zamrzivača, učinite to na način da ih preko noći ostavite u običnom hladnjaku gdje će se postepeno odmrznuti.

Kopirati
Drag cursor here to close