Ljetno osvježenje

Najviše ližemo sladolede iz Hrvatske i Srbije

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH su rekli da je u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno ukupno 4.099.232 kilograma sladoleda ukupne vrijednosti 20.719.161 KM.
Lifestyle / Hrana | 11. 07. 2022. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sladoled iz Hrvatske, Srbije i Mađarske je najpopularniji tijekom ljeta u Bosni i Hercegovini te dominira uvoz ove hladne poslastice iz ovih zemalja.

Tijekom ljetnih mjeseci već tradicionalno je zbog velikih vrućina povećan uvoz sladoleda u BiH, a tu se ništa nije promijenilo ni ove godine.

Nema izvoza 

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH su rekli da je u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno ukupno 4.099.232 kilograma sladoleda ukupne vrijednosti 20.719.161 KM, pišu "Nezavisne". 

"U istom periodu prošle godine u BiH je došlo 4.255.378 kilograma sladoleda koji je ukupne vrijednosti 19.754.100 KM", kazali su iz UNO BiH.

Kako su istaknuli, najviše sladoleda ove godine je došlo iz Hrvatske i to 2.150.956 kilograma u iznosu većem od 10 milijuna KM.

"Nakon Hrvatske, najviše sladoleda je u BiH stiglo iz Srbije i to 1.273.387 kilograma vrijednosti 6.294.493 KM te slijedi uvoz iz Mađarske, i to 190.302 kilograma u iznosu od 1.565.675 KM", naveli su iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Prema njihovim podacima, tijekom prvih šest mjeseci iz BiH nije zabilježen izvoz ove poslastice.

Rizik 

"Sladoled je tijekom ove godine još dolazio iz Sjeverne Makedonije, Poljske, Turske, Slovenije i Rumunije", stoji u podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Ekonomist Slaviša Raković istaknuo je da, koliko je on upućen, u Bosni i Hercegovini nema proizvodnje sladoleda, a samim tim ni izvoza.

"Koliko znam, mi trenutno nemamo kapacitet da pravimo sladoled, a ovi podaci o uvozu dovoljno govore kakvo je kod nas stanje. Kakvo nam je stanje u gospodarstvu i kakvi su poticaji sigurno je da postoje ljudi koji razmišljaju o tome da počnu s proizvodnjom sladoleda", naglasio je Raković.

Prema njegovim riječima, ipak je proizvođačima vjerojatno rizik da se upuste u ovakvu investiciju.

"Mi govorimo o problemu investiranja uopće u Bosnu i Hercegovinu, o nečemu što je tu, što je izvjesna poslovna prilika, ali suočena sa vjerojatno desetinama rizika koji postoje, a koji se tiču samog odnosa države, tržišta, ponašanja uvoznika i tako dalje. S druge strane, najveći proizvođači sladoleda su u rukama investitora koji su iz inostranstva i u njihovoj podjeli zauzimanja tržišta i proizvodnih kapaciteta im je optimalno da primarno to rade kapaciteti iz Srbije i Hrvatske", zaključio je Raković.

Kopirati
Drag cursor here to close