Raštikijada

Marića gaj - Tko je pripremio najbolju raštiku?

Natjecanje u pripremi jela od raštike već je postala tradicionalna manifestacija za ovo doba godine, te je iz godine u godinu posjećuje sve više posjetitelja.
Lifestyle / Hrana | 01. 11. 2023. u 11:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Agroturizmu Marića gaj u Grudama u utorak je održana jedanaesta po redu gastro manifestacija ''Raštikijada 2023.'', jedna od najvećih kulinarskih događaja u Hercegovini koja je spoj tradicije, kulture i odlične zabave.

Natjecanje u pripremi jela od raštike već je postala tradicionalna manifestacija za ovo doba godine, te je iz godine u godinu posjećuje sve više posjetitelja.

Dvadeset i tri ekipe su pravile različite vrste jela od raštike, a na meniju su bili čak i sladoled od raštike, tortilja od raštike i baklava od raštike. Također, osim raštike, mogao se kušati i vrhunski grah, kao i riblji specijaliteti, kiseli kupus i slično.

Natjecanje je održano u dvije kategorije, prva je tradicionalna hercegovačka raštika koja se kuha s mesom (suhim ili svježim), a druga kategorija su inovativna jela. U drugoj kategoriji su također uključena i internacionalna jela od raštike, koja se u svakoj regiji ili državi priprema na poseban način.

Na samom kraju, jedan od organizatora Tomo Marić je proglasio pobjednike, a zlato je otišlo u ruke ekipe ''Učiteljice''. Grudske učiteljice tradicionalno su na ''Raštikijadi'', a ove godine uzele su i najsjajnije odličje. Priznanje za najinovativnije jelo od raštike otišlo je u ruke Dječjeg vrtića Grude.

U žiriju za ocjenjivanje jela sjedili su brojni kulinarski majstori, među kojima se našao i grudski načelnik Ljubo Grizelj, koji je podsjetio da su zahvaljujući ovoj i sličnoj domaćoj hrani ovi krajevi prebrodili mnoga, teška vremena.

"Ovogodišnja manifestacija ispunila je sva naša očekivanja, posebno smo iznenađeni kvalitetom jela u kategoriji inovativna jela, stoga ćemo u idućim godinama proširiti tu ponudu. Posjećenost je bila odlična, gostovali su nam tamburaši, gangaši kao i Dream team babe. Nadamo se da će se u ovakvom ozračju nastaviti i u idućim godinama", izjavio je za Fenu jedan od organizatora ''Raštikijade'' Tomo Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close