Probajte

Domaći kebab iz pećnice kojem nećete odoljeti

Narežite luk i češnjak. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Sve sastojke osim ulja izmiksajte s prstohvatom soli i mljevenim paprom.
Lifestyle / Hrana | 14. 06. 2022. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doner kebab klasik je ulične hrane, a uz malo truda lako možete napraviti i kućnu verziju. Poslužite se mljevenim mesom poput janjetine, ili je zamijenite junetinom i svinjetinom, začinite pa pomiješajte u blenderu s ostalim sastojcima u kompaktnu smjesu koju potom umotajte u foliju i ispecite u pećnici.

Nemate li takav mikser, smjesu od mesa, luka, začina i krušnih mrvica možete i umijesiti, odnosno oblikovati rukama. Pečeno meso poslužite s lepinjama i omiljenim prilozima i umacima. Sjajno će pasati umaci na bazi vrhnja i jogurta, kao i ljutkasti umak od rajčica te tahini, piše Punkufer.

Sastojci za doner kebab:

500 g janjećeg mljevenog mesa
1 mali luk
4 češnja češnjaka
100 g krušnih mrvica
2 žličice kima
2 žličice mljevenog korijandera
1 žličica sušenog origana
¼ žličice dimljene paprike
ulje, sol, papar

Za posluživanje prema želji:

lepinje
kupus
luk
rajčica
čili umak
tahini
vrhnje ili jogurt
sir feta

Priprema:

Narežite luk i češnjak. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Sve sastojke osim ulja izmiksajte s prstohvatom soli i mljevenim paprom.

Pulsirajte dok se sve ne sjedini i usitni.

Veći list folije nauljite pa stavite na nju mesnu smjesu i oblikujte u čvrstu kobasicu, otprilike u obliku patlidžana. Čvrsto zarolajte foliju, uvrćući krajeve.

Položite foliju na lim za pečenje i pecite u pećnici 35-40 minuta, povremeno okrećući, ili dok kuhinjski termometar ne očita 75 stupnjeva Celzija kada se probode u sredinu.

Ostavite da se malo ohladi pa odmotajte foliju. Vratite na pladanj i kratko zapecite.

Stavite meso na dasku i narežite ga na tanke ploške. Poslužite s lepinjama i prilogom prema izboru.

Kopirati
Drag cursor here to close