Zanimljivo

Kako je neugledna pita postala najpopularnija hrana na svijetu?

Što je prva stvar na koju pomislite na spomen Italije? Nekome vjerojatno i renesansa, nekome čudesni Rim, ali mnogima vjerojatno najpopularnija hrana na svijetu – pizza.
Lifestyle / Hrana | 11. 12. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je neugledna pita postala najpopularnija hrana na svijetu?

Vizualno atraktivna, jednostavna i prikladna za razne vrste druženja, a uza sve to i više no ukusna, nije ni čudo da je već dugo omiljena svugdje. Uostalom, s vremenom su nastale mnoge varijacije, pa je neki rade s ananasom, a odavno su poznate i one čikaške, takozvane "deep dish" pizze.

Što je prva stvar na koju pomislite na spomen Italije? Nekome vjerojatno i renesansa, nekome čudesni Rim, ali mnogima vjerojatno najpopularnija hrana na svijetu – pizza.

Vizualno atraktivna, jednostavna i prikladna za razne vrste druženja, a uza sve to i više no ukusna, nije ni čudo da je već dugo omiljena svugdje. Uostalom, s vremenom je došlo do mnogih varijacija, pa je neki rade s ananasom, a odavno su poznate i one čikaške, takozvane deep dish pizze.

No kako je sve počelo i kako je pizza zapravo postala pizza? Diego Zancani, profesor s Oxforda koji se bavi i istraživanjem talijanske kuhinje, smatra kako pojam postoji još iz antičke Grčke, samo se zvao pissa ili pita. Naravno, nije to bila pizza kakvu danas poznajemo, već se radilo o ispečenom kruhu s nekim nadjevom. Mnogo godina kasnije, 997. godine, priča se pojavila sjeverno od Napulja. No i tad je to bio komad kruha, baš kao i 1570., kad je recept za pizzu sadržavao bademe i šećer, piše punkufer.hr.

Ipak, sredinom 18. stoljeća svježe rajčice stigle su u Napulj te je ono što znamo pod nazivom pizza – preplavilo ulice. Posjetitelji, među mnogima i poznata lica, reagirali su različito. Pisac romana "Tri mušketira" Alexandre Dumas bio je uzbuđen, dok je Pinokijev autor Carlo Collodi pizzom bio razočaran. No onda je došla 1889. i jedan kraljevski posjet promijenio je gastronomsku sliku planeta.

Kraljica Margherita došla je u posjet Napulju te odlučila probati lokalni specijalitet. Najbolji lokalni picajol kraljici je ponudio tri vrste pizze koje može napraviti na različite načine. Legenda kaže da je kraljica odabrala onaj posljednji, kombinaciju mozzarelle, rajčice i bosiljka – jer su sastojci odgovarali bojama talijanske zastave. I na taj način, rođena je pizza margarita, kavu znamo i dandanas.

Danas se tako Napulj smatra postojbinom pizze, no s obzirom na mnogobrojne talijanske imigrante koji su se krajem 19. i početkom 20. stoljeća odselili u SAD u potrazi za boljim životom, pizza je našla put i do "novog svijeta".

Iako su donijeli sa sobom i recepte za pizzu, smatra se kako pizza veliku popularnost u Americi duguje zahvaljujući američkim vojnicima koji su se iz Italije na kraju 2. svjetskog rata vratili "ludi" upravo za tim jelom. Tako je to jelo pedesetih godina prošlog stoljeća doživjelo pravi boom, a razvili su se i razni stilovi njezina pripravljanja.

Naravno, razvili su se i u svijetu, ali ako ikad dođete u Napulj, preporučujemo da svakako posjetite pizzeriju Da Michele, u kojoj se čini da je vrijeme stalo. Jest, čekat ćete više od dva sata i imati mogućnost narudžbe tek dviju vrsta pizze, ali ćete izaći sretni i zadovoljni jer ste probali posve autentičnu napuljsku pizzu.

Kopirati
Drag cursor here to close