Hrskavo

Imate ostatke piletine: Napravite ukusno jelo koje može biti sita večera za obitelj

Dobrodošla osobina jela je i njegova sezonalnost. Možete ga napraviti sa svim zamislivim kombinacijama povrća, jer će mu jednako dobro stajati grašak, brokula, patlidžan ili poriluk kao glavno povrće.
Lifestyle / Hrana | 08. 11. 2023. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parmentier s piletinom ukusno je i aromatično jelo skriveno ispod savršene, zlatno-smeđe hrskave korice od krumpira. Ova kreacija nadahnuta francuskim klasikom s mljevenim mesom bit će zasitna brza večera za obitelj, ali i raskošno jelo kojim se možete pohvaliti pred gostima.

Jelo je nazvano po Antoine-Augustinu Parmentieru, francuskom farmaceutu i nutricionistu iz 18. stoljeća, koji je bio veliki zagovornik i promotor krumpira i svojim je radom popularizirao to korjenasto povrće u svojoj zemlji, ali i diljem Europe.

Tradicionalni "hachis Parmentier" radi se s mljevenim mesom, obično s govedinom ili janjetinom. Ova verzija s piletinom nije samo jednako ukusna, već je i odlično rješenje za ostatke pečene piletine, piše Punkufer.

Dobrodošla osobina ovoga jela je i njegova sezonalnost. Možete ga napraviti sa svim zamislivim kombinacijama povrća, jer će mu jednako dobro stajati grašak, brokula, patlidžan ili poriluk kao glavno povrće.

Sastojci:

Za preljev od krumpira

1,5 kg krumpira za pire, oguljenih
30 g maslaca
5 žlica vrhnja za kuhanje
2 žumanjka
sol
crni papar

Za nadjev:

30 g maslaca
6 velikih ljutika, oguljenih i prepolovljenih
3 mrkve, nasjeckane
2 štapića celera listaša, nasjeckanog
1 češanj češnjaka, nasjeckan na sitno
4 žlice suhog bijelog vina
1 žlica pirea od rajčice
4 velike zrele rajčice, oguljene i nasjeckane
350 ml pilećeg temeljca
600 g ostataka pečene piletine, nasjeckane
16 crnih maslina, bez koštica i prepolovljenih
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
50 g sira gruyère

Priprema:

Skuhajte krumpir u slanoj vodi. Ocijedite i dobro ga zgnječite drobilicom za krumpir. Umiješajte maslac, vrhnje i žumanjke i nastavite miješati dok se sve lijepo ne spoji. Posolite i ostavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Rastopite maslac u velikoj tavi. Dodajte ljutiku, mrkvu i celer i lagano pržite dok ne omekšaju, a zatim dodajte češnjak. Ulijte vino i kuhajte 1 minutu. Umiješajte pire od rajčice, nasjeckanu rajčicu i temeljac te kuhajte 10 do15 minuta dok se nadjev ne zgusne. Dodajte nasjeckanu piletinu, masline i peršin. Začinite po ukusu solju i paprom.

Stavite nadjev u vatrostalnu posudu dimenzija 20x30 centimetara i na njega raspodijelite pire krumpir. Naribajte gruyère. Pecite 30-35 minuta parmentier odozgo ne postane zlatno-smeđe boje.

Kopirati
Drag cursor here to close