Prepun nutrijenata

Dobro će vam doći: Pojedite kašiku meda prije spavanja

Med je prepun nutrijenata, antioksidansa i drugih tvari iscjeljujućeg učinka te donosi brojne zdravstvene benefite za koje mnogi ne znaju.
Lifestyle / Hrana | 31. 01. 2019. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preporučuje se onaj pravi, neobrađeni med, jer sadrži više fitonutrijenata, antioksidansa i enzima pa će i njegovi pozitivni učinci biti puno veći.

Stavljamo ga u čaj, stavljamo ga na lice, u hranu i znamo da je odličan za podizanje imuniteta i protiv prehlade. Med je prepun nutrijenata, antioksidansa i drugih tvari iscjeljujućeg učinka te donosi brojne zdravstvene benefite za koje mnogi ne znaju, piše Zivim.hr.

Preporučuje se onaj pravi, neobrađeni med, jer sadrži više fitonutrijenata, antioksidansa i enzima pa će i njegovi pozitivni učinci biti puno veći. Zdravo ga je konzumirajući s hranom, ali žlica meda prije spavanja također može učiniti čuda.

Ovo su neka od njih.

1. Osigurava dobar san
Med sadrži hranjivu tvar koja se zove triptofan, hormon koji nam pomaže da se opustimo i daje našem tijelu signal da je 'vrijeme za odlazak u krevet.' Iako naše tijelo treba ovu aminokiselinu, ne proizvodi je prirodno. Zato je možemo dobiti kroz prehranu i to konzumirajući proizvode poput meda.

Ponekad se budimo usred noći. To se događa zato što, tijekom sna, našem mozgu treba tvar koja se naziva glikogen. Glikogen naime potiče nadbubrežne žlijezde da izbace adrenalin i kortizol, koji nam ne dopušta miran san. Srećom, med sadrži glikogen koji nam može pomoći da izbjegnemo adrenalin i osiguramo dobar san.

2. Pomaže u snižavanju krvnog tlaka
Budući da je visoki krvni tlak čimbenik koji doprinosi značajnom riziku od srčanih oboljenja, održavanje umjerenog i stabilnog tlaka trebalo bi nama biti jedan od prioriteta.

Med sadrži spojeve antioksidanata za koje se pokazalo da snižavaju krvni tlak, čineći žličicu meda noću dobrim načinom za sprečavanje visokog krvnog tlaka.

3. Smanjuje trigliceride
Trigliceridi su vrsta masti koja se nalazi u krvi, a njihova visoka razina povećava rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa. Srećom, med je povezan sa smanjenim razinama triglicerida.

4. Dovodi do boljeg imunološkog sustava
Med je bogat antioksidansima te sadrži antibakterijska svojstva koja pomažu u jačanju imunološkog sustava. Bit ćete otporniji na infekcije uzrokovane mikroorganizmima kao što su bakterije, gljivice i brojni virusi.

5. Med pomaže u bržem sagorijevanju masti
Med ubrzava metabolizam stvarajući termogeni učinak. To znači da poboljšava cirkulaciju koja malo povećava vašu tjelesnu temperaturu, pomažući vam da sagorite masnoće bez puno truda.

6. Pomaže kod kašlja
Med je prirodno protuupalno sredstvo. Konzumiranjem žlice meda pomiješane s toplom vodom (svake večeri) možete smanjiti iritaciju grla i kašalj. Osim toga, med je dobar antibiotik koji može pomoći u borbi protiv bilo koje bakterije koja završi u vašem grlu.

7. Smanjuje znakove starenja
Najbolja prirodna metoda za usporavanje starenja je konzumiranje antioksidanata, a med ih je zato prepun.

Uvijek je dobra ideja nanositi hranjive serume na kožu, ali konzumiranje meda svake večeri prije spavanja također može dovesti do sjajnih rezultata.

8. Pomaže kod depresije
Med sadrži polifenole, organsku kemikaliju koja, suprotstavljajući se oksidativnom stresu u stanicama mozga, pomaže u borbi protiv depresije. Med će vam pomoći da sačuvate svoje mentalno zdravlje te da se probudite motiviraniji i svježiji. Ništa vas ne košta probati, zar ne?

Kopirati
Drag cursor here to close