Sve je poskupilo

Cijene piletine nikad se neće vratiti na prijašnje

Ekonomski stručnjaci naglašavaju da se cijene nikada neće vratiti na prijašnje, tako da je teško da će pileći filet iznositi 8-9 KM po kilogramu, kao prije godinu dana.
Lifestyle / Hrana | 25. 01. 2023. u 18:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene piletine i proizvoda od piletine u narednom razdoblju ne bi se trebale mijenjati, što znači da neće doći ni do njihovog pojeftinjenja, rekao je za Avaz Edin Jabandžić, direktor kompanije "Madi" iz Tešnja i zamjenik predsjednika Koordinacije udruženja peradara u BiH.

Podsjetimo, val poskupljenja koji je zahvatio našu zemlju doveo je i do viših cijena pilećeg mesa, pa je tako prošle godine kilogram fileta iznosio čak 14 KM. Ta cijena se malo snizila i trenutno se kreće od 11 do 13 KM po kilogramu.

Ekonomski stručnjaci naglašavaju da se cijene nikada neće vratiti na prijašnje, tako da je teško da će pileći filet iznositi 8-9 KM po kilogramu, kao prije godinu dana.

Baš poput poljoprivrednika i mljekara, i uzgajivači peradi se bore za opstanak i nadaju pomoći države kako bi proizvodnja opstala. Jabandžić je istaknuo da su problemi s kojima se peradari susreću mnogobrojni.

''Mi imamo niz problema, prije svega tržište koje je dosta slobodno u odnosu na susjedne države, i problem je što smo zastali s radom na izvozu jaja jednodnevnih pilića na tržište EU. Također imamo problem neadekvatne količine proizvodnje žitarica u BiH. To su sve stvari koje muče peradarski sektor'', naglasio je Jabandžić.

Osim pilećeg mesa, znatno su skuplja i jaja, pa je za školjku od 30 komada potrebno izdvojiti minimalno 11 KM.

Nebriga države za domaće proizvođače dovodi do toga da se farme zatvaraju i cijene idu u nebesa, a na kraju najviše ispaštaju građani BiH. U narednom razdoblju će biti provedena analiza iz koje će biti poznato koliko je farmi pilića ugašeno u 2022. godini.

''Čeka se analiza izvješća iz prošle godine, nakon čega će se znati detalji o broju zatvorenih farmi'', zaključio je Jabandžić.

Zakazan je 1. kongres peradara, koji će biti održan od 10. do 12. svibnja u Banjoj Luci.

''To će biti prilika da se prezentiraju svi potencijali peradarske proizvodnje u BiH, da se pokaže na kojoj je trenutno razini peradarstvo i da se ukaže na sve probleme koji muče peradarski sektor'', kazao je Jabandžić.

Kopirati
Drag cursor here to close