Napokon pomak

Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom, jača kineska potražnja

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 2,8 posto, na 87,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,8 posto, na 81,30 dolara.
Gospodarstvo / Industrija | 23. 01. 2023. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer trgovci očekuju rast kineske potražnje, dok su zabrinutosti u vezi recesije u zapadnim gospodarstvima bile u drugom planu.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 2,8 posto, na 87,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,8 posto, na 81,30 dolara.

Uvoznik 'crnog zlata'

Rast cijena drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će se, nakon ukidanja strogih covid mjera, ubrzati rast kineskog gospodarstva. A to će potaknuti i potražnju za naftom, s obzirom da je Kina najveći svjetski uvoznik 'crnog zlata'.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozira da će, zahvaljujući Kini, globalna potražnja za naftom u ovoj godini dosegnuti rekordnih 101,7 milijuna barela dnevno, a kineski oporavak očekuje i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), prenosi Hina.

"Mnogi trgovci vjeruju da ćemo svjedočiti snažnijoj potražnji iz Kine, budući da iz dana u dan ukida covid mjere", rekao je Naeem Aslam iz Avatradea.

Cijene nafte podržava i nada da američka središnja banka neće podići kamatne stope na tako visoke razine kakve očekuju čelnici Feda.

Feda traži povećanje kamata

Naime, većina čelnika Feda ovih dana poručuje da će trebati povećati ključne kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

No, trgovci na tržištu novca procjenjuje da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi 4,89 posto.

Uz to, trgovci se nadaju da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju.

„Sve su veće šanse da će američko gospodarstvo tek blago usporiti”, poručila je prošloga tjedna potpredsjednica Feda Lael Brainard.

Podršku cijenama pruža i pad vrijednosti dolara prema košarici valuta. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je od početka godine 1,4 posto, na najniže razine od lipnja prošle godine.

A to podržava potražnju jer slabljenje dolara jača kupovnu moć onih koji kupuju naftu drugim valutama.

Kopirati
Drag cursor here to close