Zlatni ljiljani

Boksači učili o važnosti zdrave ishrane u sportu

Predavanje je obuhvatilo segmente važne za ishranu boksača, koja bi trebalo da bude slična paleo ishrani ili prehrani s niskim glikemijskim indeksom.
Lifestyle / Hrana | 05. 02. 2021. u 21:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boksački klub "Zlatni ljiljani" organizirao je, sa stručnjakinjom u oblasti nutricionizma i zdrave ishrane Amelom Ivković O'Reilly, predavanje, a boksači su učili o važnosti zdrave ishrane u sportu.

Predavanje je obuhvatilo segmente važne za ishranu boksača, koja bi trebalo da bude slična paleo ishrani ili prehrani s niskim glikemijskim indeksom. Trebalo bi da sadržava bjelančevine u svakom obroku poput crvenog mesa, jaja, peradi ili masne ribe te zdrave masti poput avokada i orašastih plodova, voća i povrća za vlakna, vitamine i hranjive sastojke i ugljikohidrate koji sporo otpuštaju šećer, poput cjelovitih žitarica ili zobi.

- Na predavanju smo imali priliku saznati više o planu ishrane, ulozi ugljikohidrata, proteina, vode, masti u ishrani. Saznali smo i nekoliko osnovnih pravila u ishrani, potrebi redovne ishrane kroz pet manjih obroka dnevno, da pijemo puno vode, ne preskačemo doručak te izbjegavamo prejedanja. Dosta je bilo pitanja i od ekipe te su takva predavanja korisna dopuna treninzima i pripremi u klubu - poručio je Amer Škrijelj, kapetan tima.

Predsjednik Upravnog odbora Boksačkog kluba "Zlatni ljiljani" Adnan Pašić kaže da im je namjera, svakog prvog petka u mjesecu, održavati radionice gdje stručnjaci volontiraju da bi doprinijeli većem uključivanju mladih u sport.

Ivković O'Reilly" uvijek je, kaže, spremna znanje i iskustvo podijeliti sa drugima, a nema većeg zadovoljstva nego predati to mladima.

- Zato mi je drago što su nam se pridružili ovog petka u priči kako ujediniti zdravu ishranu i sport - priopćio je BK "Zlatni ljiljani".

Predavanje službenog naziva "Zdrava ishrana u službi sporta' održano je u sarajevskom Networksu. Radi se o programu "EduBoxing", gdje klub nastoji uključiti nove članove u trening program.

Tim BK "Zlatni ljiljani" bit će dijelom reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja će naredne tjedan braniti boje naše države na Omladinskoj zlatnoj rukavici u Srbiji.

Kopirati
Drag cursor here to close