Naan barbari

Barbarski kruh: Hrskava pogača idealna za posne dane

Dio je iranske nacionalne kuhinje, a tamo je stigao od plemena Hazara koje je živjelo na sjeveru nekadašnje Perzije, a zvali su ih Varvari ili Barbari, pa je tako ovaj ukusni tanki kruh i dobio ime.
Lifestyle / Hrana | 13. 03. 2024. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Barbarski kruh, ili kako ga na istoku zovu – naan barbari, neizostavan je uz razno meze, umake na bazi humusa ili samo uz maslinovo ulje, a odlično se slaže i s pečenim jajima, feta sirom, maslacem sa začinskim biljem ili medom.

Dio je iranske nacionalne kuhinje, a tamo je stigao od plemena Hazara koje je živjelo na sjeveru nekadašnje Perzije, a zvali su ih Varvari ili Barbari, pa je tako ovaj ukusni tanki kruh i dobio ime, prenosi Punkufer.  

Hrskava korica ono je zbog čega ga volimo, a ona nastaje zahvaljujući raznim premazima koji se nanose na tijesto prije pečenja. To može bit tek brašno s vodom, ali u ovom receptu predlažemo malo puniju varijantu s jogurtom za nešto pikantniji okus.

Na kraju se naan posipa sjemenkama crnog kima i sezama koje su zaslužne za bogatstvo okusa i zabavnu teksturu koja će razigrati svaki jednolični kremasti namaz. Priprema se jednostavno, a pojesti ga morate brzo – dok je svjež i hrskav jer kad se stvrdne, naravno, to više nije to.

Sastojci za barbarski kruh:

Za tijesto:

  • 520 g brašna,
  • 1 1/2 čajna žličica soli,
  • 2 1/4 čajna žličica suhog kvasca,
  • 1 čajna žličica šećera,
  • 400 ml tople vode,
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za premaz:

  • 3 žlice jogurta,
  • 3 žlice vode,
  • prstohvat soli,
  • 2 žlice sjemenki crnog kima,
  • 1 žlica sjemenki sezama

Priprema barbarskoga kruha:

  1. Umutite kvasac u toplu vodu i dodajte šećer te ostavite desetak minuta da kvasac proradi. Pomiješajte brašno i sol i uspite u vodu s kvascem. Dodajte maslinovo ulje i mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.
  2. Napravite kuglu od tijesta, stavite je u namašćenu zdjelu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže oko sat vremena.
  3. Pospite radnu plohu brašnom, uzmite polovicu tijesta i razvlačite izvana prema unutra. Ponovite s drugom polovicom, ponovno prekrijte krpom i ostavite da stoji oko 20 minuta.
  4. Zagrijte pećnicu na 235 stupnjeva zagrijte u njoj plitki pleh.
  5. Napravite glazuru. U jednoj posudi umutite jogurt, vodu i sol. U drugoj posudi pomiješajte sjemenke sezama i kima.
  6. Na papiru za pečenje razvucite polovicu tijesta u pravokutnik čija će veličina približno odgovarati dimenzijama pleha za pečenje. Napravite isto i s drugom polovicom tijesta.
  7. Silikonskim kistom premažite tijesto glazurom i svaki pravokutnik pospite polovicom količine pripremljenih sjemenki. Pokrijte tijesto plastičnom folijom ostavite sa strane još oko 20 minuta.
  8. Prije pečenja na svakom kruhu prstima napravite 4 - 5 uzdužnih žljebova. Pospite tijesto brašnom, ako vam se lijepi za ruke.
  9. Stavite tijesto s papirom na zagrijani pleh na srednju rešetku i pecite cca 15 minuta. Nakon 7 ili 8 minuta okrenite pleh da se naan ispeče ravnomjerno. Ponovite s drugom štrucom.
  10. Kad je pečen, zamotajte kruh u kuhinjsku krpu i nakon 10-ak minuta poslužite.
Kopirati
Drag cursor here to close