Zanimljivo

Znate li gdje šefovi ne smiju zvati zaposlenike nakon radnog vremena?

Kako bi doprinijeli balansu privatnog i poslovnog života, Portugalci su izglasali zakon koji brani šefovima kontaktiranje djelatnika nakon završetka radnog vremena, a zanimljivi zakoni se mogu pronaći i u drugim europskim zemljama...
Lifestyle / Flash | 04. 07. 2022. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Dosad smo znali često čitati o bizarnim zakonima, ima i onih koje nikad ne bismo željeli u svojoj zemlji, no neke bismo rado prihvatili. Na portalu Brightside nalaze se zanimljivi zakoni, a neke od njih bismo rado vidjeli i kod nas...

Nema zvanja djelatnika nakon radnog vremena (Portugal)

Kako bi doprinijeli balansu privatnog i poslovnog života, Portugalci su prošle godine izglasali novi zakon koji brani šefovima kontaktiranje djelatnika nakon završetka radnog vremena. Ukoliko stvarno nešto „ne gori“, nadređeni ne smiju slati poruke, mailove ili zvati zaposlenike nakon završetka radnog vremena.

Influencersko uljepšavanje fotografija (Norveška)

Iako pomalo bizaran, ovaj zakon nam se također svidio. Naime, većina nas ne izgleda savršeno, i mnogi kad vide slike influencera, pomisle kako je savršen izgled moguć, a sve zbog retuširanih fotografija koje većina influencera objavljuje na društvenim mrežama. Norveški zakon zahtijeva od influencera da koriste oznaku kako bi upozorili svoje pratitelje ako su uredili fotografiju, piše punkufer.hr.

Sve nove zgrade moraju imati zelene krovove (Basel, Švicarska)

U gradu najpoznatijem po Rogeru Federeru, prihvaćena je hvalevrijedna ideja, čime je ovaj grad postao prvi na svijetu koji je donio takav zakon. Naime, sve nove zgrade u Baselu moraju imati posađeno zelenilo na krovu, a zakon se odnosi i na sve stare zgrade koje prolaze detaljnu obnovu. Jasno, dodavanje zelenila na zgradu, pomaže u borbi protiv smoga i zagađenosti.

Dva nova stabla za svako rođeno dijete (Wales)

U Walesu je pokrenuta inicijativa prema kojoj se za svako rođeno dijete sade dva stabla. I dok se jedno stablo sadi u Walesu, drugo se sadi u Ugandi. Ideja je super, a proširena je i na usvojenu djecu, tako da Wales i Uganda dobivaju po dva nova stabla i kad se neko dijete usvoji.

Kratki letovi avionom (Francuska)

Zakon se odnosi jedino na one letove gdje se ista ruta može prijeći vlakom za manje od dva i pol sata. Kao što nam je dobro poznato, vlakovi su jeftiniji i zagađuju mnogo manje od aviona, stoga, ovo je još jedan pozitivni eko poticaj.

Kopirati
Drag cursor here to close