Prognoza

Upozorenje na nadolazeću orkansku buru u Hercegovini

Prema najavama, u petak i subotu stiže jača promjena vremena nad veći dio naše regije donoseći sa sobom nove oborine i osjetno zahlađenje.
Lifestyle / Flash | 17. 01. 2024. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upozorenje za naglu promjenu vremena koja dolazi idućih dana objavljeno je na Facebook stranici 'Globalna klima i vrijeme kroz povijest i u novije vrijeme'

Prema najavama, u petak i subotu stiže jača promjena vremena nad veći dio naše regije, donoseći sa sobom nove oborine i osjetno zahlađenje.

Upozorava se da bi od polovine petka do u nedjelju ujutro nad većim dijelom Jadrana, u Hercegovini, obalnom i srednjem dijelu Crne Gore mogla zapuhati jaka i olujna, povremeno orkanska bura.

U većem dijelu kopnene Hrvatske, zatim u Bosni, sjeveru Hercegovine, južnom, zapadnom, središnjem i dijelu jugoistočne Srbije i na sjeveru Crne Gore, od sredine petka do subote uvečer, treba očekivati snježne oborine uz formiranje snježnog pokrivača od 4 cm do čak 30 cm.

Također će, ponajprije tijekom subote biti snijega i u većem dijelu Makedonije, gdje može pasti također od 5cm do 20cm, lokalno preko 30 cm snijega, pogotovo na zapadu, sjeverozapadu i jugozapadu zemlje.

Svakako treba napomenuti da bi snježnih oborina nošenih burom moglo biti u zaleđu srednje i južne Dalmacije, srednjem dijelu Crne Gore i u većem dijelu nizinske Hercegovine, gdje se ponajprije u noći na subotu i subotu rano ujutro lokalno može formirati tanji snježni pokrivač od 1cm do 5cm.

U gorskim dijelovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije lokalno može biti obilnijih snježnih oborina, a jak vjetar ponegdje može stvarati snježne smetove.

Narančasto upozorenje

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH) izdao je narančasto upozorenje na pojačan vjetar, javlja Anadolija.

Upozorenje su izdali za sutra, a odnosi se za područje Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne.

"Udari vjetra u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima viši ili jednaki 80 kilometara na sat, u ostalim dijelovima do 60 kilometara na sat", priopćeno je iz FHMZ BiH.

Među preporukama, mjerama, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, nalazi se da treba poduzeti mjere opreza i pratiti posljednju vremensku prognozu.

"Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti", upozorili su iz FHMZ BiH.

U četvrtak se, prema podacima FHMZ BiH, očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom. Većina padalina se očekuje na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne povremeno s kišom ili lokalnim pljuskom. Prije podne jako jugo koje će oslabiti u poslijepodnevnim satima. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između osam i 13 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stupnjeva.

U petak, kiša će se zadržala u Hercegovini. U Bosni se tijekom dana očekuje zahlađenje i kiša bi prelazila u susnježicu i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini južnog smjera. Topliji dio dana u Bosni je u jutarnjim satima, zatim postepeno zahlađenje. U Hercegovini bi se zadržalo toplo s temperaturama od osam do 16 stupnjeva.

 
Kopirati
Drag cursor here to close