Izmamio uzdahe

Titov predsjednički avion sletio u Mostar

Čuveni Douglas DC-6B u Mostar je dovezao 26 najboljih svjetskih skakača koji će u subotu 28. kolovoza skakati sa Starog mosta.
Lifestyle / Flash | 24. 08. 2021. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji predsjednički avion Josipa Broza Tita u utorak je sletio na pistu Zračne luke Mostar. 

Naime, čuveni Douglas DC-6B u Mostar je dovezao 26 najboljih svjetskih skakača koji će u subotu 28. kolovoza skakati sa Starog mosta.

"Letjeti direktno za Mostar je bilo sjajno. Sjajan osjećaj, siđete s aviona, vidite taj most i znate: tu smo. Mostar uvijek zauzima veoma posebno mjesto u našim srcima. Ovdje smo dobrodošli kao nigdje drugo, tako da mislim da su svi sretni", izjavio je osmostruki prvak i branitelj titule Gary Hunt.

Brojni Mostarci imali su priliku u zraku vidjeti jedan od najboljih aviona svijeta koji, unatoč godinama, mami uzdahe ljubiteljima avijacija. 

Douglas DC-6B je ponos Red Bullove zračne flote Flying Bulls, dragulj u impresivnoj kolekciji letjelica smještenih u Hangaru-7 u Salzburgu, gdje ga od milja zovu "Diva". 

Za natjecatelje je, kako sami kažu, let bio izuzetno zanimljiv i ugodan, ali su prvenstveno sretni zbog ponovnog dolaska u Mostar i povratka natjecanju, naročito nakon što je prošle godine prvenstvo otkazano zbog zdravstvene situacije u svijetu.

"Prošle su dvije godine otkako smo bili ovdje. Jako smo uzbuđeni zbog povratka i što ćemo ponovo skakati sa Starog mosta. Zaista je lijep osjećaj biti opet u Mostaru. Stigli smo Douglasom DC-6. Kakav sjajan uvod u natjecanje", složila se Rhiannan Iffland, aktualna prvakinja i vlasnica četiri titule.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Titov avion sletio u Mostar

Avion s nevjerojatnom poviješću, gdje god se pojavi prava je atrakcija i predmet divljenja ljubitelja avijacije. Izgrađen 1958. godine, odmah ga je kupio JAT (Jugoslovenski Aerotransport) i pretvorio u luksuzni avion za Josipa Broza Tita i njegove goste.

Nakon što je 1975. godine zamijenjen Boeingom 727 kao Titovim novim avionom, Douglas je prodan predsjedniku Zambije Kennethu Kaundi, koji ga je također koristio kao VIP letjelicu. Poslije ga je kupio Chris Schutte, operater malih aviona iz Windhoeka (Namibija), koji ga je koristio za promotivne i turističke panoramske letove. 

Za avion je 2000. godine saznao Sigi Angerer, bivši glavni pilot Flying Bullsa, koji se odmah zaputio u Namibiju kako bi pregledao avion i sa Schutteom potpisao predugovor.

Nakon četiri mjeseca i nešto popravaka, avion je iz Windhoeka poletio za Salzburg. Put je trajao 28 sati, uz četiri međuslijetanja.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Titov avion sletio u Mostar

Slijedila je mnogo detaljnija restauracija od 2001. do 2004. godine. Avion je dobio novi interijer, ali je zadržan njegov povijesni koncept. Uz četiri nova motora, modernizirana mu je i elektronika.

Avion je tijekom restauracije rastavljen u dijelove do posljednjeg šarafa, a zatim ponovo sastavljen.

Stručnjaci tvrde da je u boljem stanju nego ikad i da je tako renoviran da ga se može smatrati potpuno novim.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Titov avion sletio u Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close