Kremasti namaz

Svjetski dan poznate slastice: Volite li i vi Nutellu?

Nakon Drugog svjetskog rata nedostajalo je kakaa. Ferrero, porijeklom iz Pijemonta u Italiji, pretvorio je taj zeznuti problem u pametno rješenje, tako što je izradio slatku pastu načinjenu od lješnjaka, šećera i samo mrvicu kakaa.
Lifestyle / Flash | 05. 02. 2022. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se obilježava Svjetski dan Nutelle, mnogima omiljenog kremastog namaza od lješnjaka koji proizvodi talijanska tvrtka Ferrero.

Nakon Drugog svjetskog rata nedostajalo je kakaa. Ferrero, porijeklom iz Pijemonta u Italiji, pretvorio je taj zeznuti problem u pametno rješenje, tako što je izradio slatku pastu načinjenu od lješnjaka, šećera i samo mrvicu kakaa, čije su zalihe ionako bile male. Tako je rođena preteča Nutelle, opisali su početak nastanka iz Ferrera te dodali kako je 1946. napravljen giandujot ili gianduja odnosno slatka pasta.

Slatka pasta po prvom receptu bila je oblikovana u štrucu koja se mogla rezati na šnite i mazati po kruhu, a ime je dobila po lokalnom liku s karnevalskih svečanosti, pojašnjavaju u nastavku te dodaju kako je 1951. pretvorena u kremasti novi proizvod, nazvan SuperCrema, koji se lakša razmazivao po kruhu.

Godine 1964. recept je poboljšan te je prva povijesna staklenka kreme od lješnjaka i kakaa stvorena s imenom koje je danas sinonim za namaz i lješnjak: Nutella. Staklenka s legendarnim dizajnom, uvelike slična današnjem, osmišljena je u Njemačkoj 1965. godine. Nutella je 1978. po prvi puta otvorila tvornicu izvan Europe i to u Lithgowu nedaleko Sydneya.

29. svibnja u Gelsenkirchenu u Njemačkoj je 27 854 ljudi sudjelovalo u ''Najvećem povijesnom kontinentalnom doručku'', s Nutellom te ušlo u Guinessovu knjigu rekorda. Svjetski dan Nutelle utemeljen je 5. veljače 2007. godine na poziv talijansko-američke blogerice Sare Rosso te se od onda obilježava svake godine, pišu mnovine.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close