Zabrana uzgoja

Predstavnici PETA-e i FFA podržali zabranu uzgoja životinja radi krzna

Lifestyle / Flash | 12. 07. 2017. u 13:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici PETA-e i FFA u Sarajevu su podržali zabranu uzgoja životinja radi krzna u Bosni i Hercegovini, te njezino stupanje na snagu 2018. godine, bez predložene desetogodišnje odgode.

Drugo čitanje i završna odluka o spomenutoj odgodi, odnosno Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, bit će doneseni na idućoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH.

Konferenciju je otvorila predstavnica Aarhus Centra u Bosni i Hercegovini Nina Kreševljaković, koja je objasnila da je prilikom procedure donošenja izmjene Zakona prekršena Arhuška konvencija, saopćeno je iz Aarhus centra u BiH.

Ako se Prijedlog zakona ne vrati u redovnu proceduru i ne provede javna rasprava, najavljena je i mogućnost podnošenja tužbe i pokretanja upravnog spora pred nadležnim sudom, zbog kršenja osnovnih odredbi Arhuške konvencije čija je potpisnica Bosna i Hercegovina.

Na konferenciji je istaknuto da je jedan od najvećih svjetskih proizvođača krzna od kuna - Nizozemska, donijela zabranu uzgoja životinja radi krzna iz etičkih razloga, usprkos nastojanjima tamošnjih uzgajivača da uzurpiraju zakon.

Prisutni su istaknuli želju da izaslanici Doma naroda ispoštuju zakonski i pravni okvir BiH te mnogobrojne argumente u korist postojeće zabrane i njenog stupanja na snagu 2018. godine, kako je i predviđeno Zakonom iz 2009. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close