Zagreb

Počasna satnija Kravat pukovnije na Uskrsni ponedjeljak započela s ceremonijom Smjene straže

Lifestyle / Flash | 06. 04. 2015. u 18:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počasna satnija Kravat pukovnije danas je točno u podne na Trgu svetog Marka u Zagrebu održala prvu ovosezonsku Smjenu straže u kojoj su kao posebni gosti Kravat pukovnije sudjelovali slavodobitnik prošlogodišnje 299. Sinjske alke Denis Gugić i vojni povjesničar Vladimir Brnardić.

Uz mnogobrojne Zagrepčanke i Zagrepčane, svečanosti pregleda naoružanja, Smjeni straže i ophodnji užim središtem Zagreba koju je predvodio Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije, pridružili su se i turisti koji su uživali u atraktivnoj svečanosti Počasne satnije Kravat pukovnije, koja je istinski povijesno-konjički spektakl, po uzoru na vojnu tradiciju hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća.  

Uz svečano otvorenje sezone Smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije, današnjom je svečanošću uz sudjelovanje Denisa Gugića, slavodobitnika 299. Sinjske alke najavljeno i  održavanje jubilarnih 300. alkarskih svečanosti, koje će se održati u Sinju od 7. do 9. kolovoza ove godine. 

Valja naglasiti i da će nakon današnjeg otvorenja sezone, građani i svi znatiželjnici u ceremoniji Smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije moći uživati svake subote i nedjelje s početkom točno u podne na Trgu sv. Marka, te također i u posebnim, blagdanskim prigodama. 

Inače, jedinstvena postrojba Počasne satnije Kravat pukovnije svoj je prvi nastup održala prigodom Dana kravate 18. listopada 2009. godine na Trgu sv. Marka svečanim prijavkom Predsjedniku Sabora.

Iako je projekt idejno nastao mnogo ranije, od 2010. godine neprofitna ustanova Academia Cravatica na čijem je čelu Marijan Bušić program Smjene straže izvodi u kontinuitetu, kao jedinstveni vojni program.

Program Smjene straže partnerski podupire Turistička zajednica grada Zagreba koja je uz povijesni i kulturni značaj, prepoznala i njegov dodatni turistički aspekt.

Kopirati
Drag cursor here to close