Mostar

OESS podržao bh. institucijama u izazovima s migrantima

Sudionici sastanaka razgovarali su o problemu nedostatka vjerodostojnih informacija o identitetu migranata koji su na neki način uključeni u sudski postupak kao žrtva ili počinitelj kaznenog djela.
Lifestyle / Flash | 08. 03. 2019. u 15:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na koordinacijskom sastanku Misije OESS-a u BiH, koji je održan 6. ožujka u Mostaru, identificirani su problemi koji se pojavljuju u fazi istrage i sudskog postupka u koje su uključeni migranti kao žrtve ili počinitelji kaznenog djela.

Svrha sastanka bila je ocijeniti kapacitete, praksu i stupanj suradnje među relevantnim državnim institucijama koje su mjerodavne za pitanja migranata na području Hercegovačko-neretvanske županije, a posebna pažnja posvećena je pitanju postupanja s migrantima u skladu s međunarodnim standardima o ljudskim pravima, migrantima koji su registrirani kao tražitelji azila ili su izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za azil, priopćeno je iz Misije OESS-a u BiH.

Sudionici sastanaka također su razgovarali i o problemu nedostatka vjerodostojnih informacija o identitetu migranata koji su na neki način uključeni u sudski postupak kao žrtva ili počinitelj kaznenog djela, te prijedlozima kako prijeći izazove s kojima se u ovom slučaju susreću policija, tužiteljstvo i sud.

Ovaj sastanak održan je u suradnji s Uredom glavnog tužitelja HNŽ-a te je nastavak koordinacijskog sastanaka organiziranog u Uredu glavnog tužitelja u Mostaru u studenom 2018., otkad je uočen značajan napredak u pogledu stupnja koordinacije i suradnje među institucijama u čijoj je nadležnosti rad s migrantima, te su iz Misije OESS-a u BiH kazali kako će podržati institucije u BiH da se bolje pripreme za nadolazeće izazove na ovom području.

Sastanak je okupio predstavnike pravosudnih institucija, mjerodavnih policijskih uprava, sigurnosnih agencija i drugih državnih i nevladinih organizacija.

Kopirati
Drag cursor here to close