Bocche di leone

Niste zadovoljni vlašću? Pročitajte kako su to učinkovito rješavali stari Venecijanci

Poruke su se uglavnom odnosile na poreze, prijevare na tržnici, smeće u kanalima i svađe oko trgovine...Niste zadovoljni
Lifestyle / Flash | 06. 02. 2021. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Zamislite se u vremenu u kojem su građani sve svoje pritužbe anonimno pisali i ostavljali u za to predviđene kamene "kutije". Država bi svaku pročitala i pokušala riješiti bez potrebe za masovnim protestima. Dobrodošli u renesansnu Veneciju!

Kutije bocche di leone ili, u prijevodu, „lavlja usta“ nalazile su se po cijelom gradu, od Duždeve palače do okruga Dorsoduro. Na svakoj je bila izrezbarena glava krilatog lava, simbola Venecije s otvorenim ustima u koja su se ubacivale rukom pisane poruke. Najstarija od njih datira iz 1618. i dan danas je odlično očuvana.

Poruke su se uglavnom odnosile na poreze, prijevare na tržnici, smeće u kanalima i svađe oko trgovine. Ovakav način komunikacije s vlastima nije jedinstven za Veneciju - u to su doba mnoge druge europske države u pravnom sustavu imale mjesto za anonimne pritužbe građana, takozvane inkvizicijske aktivnosti.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Marcella Magaletti (@e.sedgwick)

Ono zbog čega su venecijske „kutije“ bile posebno učinkovite je to što se pritužbe nisu smjele koristiti za osobne svađe nego su smjele bit upućene samo institucijama i službenim osobama.

Iako su se uvažavale anonimne poruke, prednost su imale one koje su bile potpisane. Uslijedila bi istraga i prikupljanje dokaza te naposljetku izricanje kazne bilo za optužitelja ili optuženika.

S padom Mletačke republike i dolaskom Napoleona na vlast, Senat je bio prisiljen abdicirati. U tom periodu mnoga „lavlja usta“ su uništena. Kako je cijeli grad 1987. proglašen UNESCO - ovom svjetskom baštinom, podigla se svijest o važnosti očuvanja venecijanske kulture i arhitekture, piše punkofer.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close