Klimatske promijene

Najtoplija zima u povijesti je iza nas, slijedi najtoplije proljeće

Dok je prosječna temperatura u prosincu, siječnju i veljači širom svijeta između 1941. i 1980. bila 11,9 stupnjeva Celzijusa, temperatura je prošle zime bila 13,24 stupnjeva , što je 1,29 stupnjeva iznad prosjeka
Lifestyle / Flash | 13. 03. 2024. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Centra za primjenu i istraživanje klimatskih promjena i politika Univerziteta Bogazici prof. dr. Levent Kurnaz rekao je da je najtoplija zima na svijetu bila u prosincu, siječnju i veljači zbog El Nino efekta, a da će se rekordne temperature nastaviti i u ožujka, travnja i svibnja , javlja Anadolu.

Prošla godina je bila najtoplija od početka mjerenja, a sada smo svjedoci i najtoplije zime u povijesti.

Rekordno visoke temperature za ovo doba godine nastavljene su od početka godine.

Dok je prosječna temperatura u prosincu, siječnju i veljači širom svijeta između 1941. i 1980. bila 11,9 stupnjeva, temperatura je prošle zime bila 13,24 stupnja, što je 1,29 stupnjeva iznad prosjeka.

Kurnaz je naveo da je opća klima svijeta veoma blisko povezana s vremenskim prilikama El Nino i La Nina.

Rekao je da klimatske promjene uzrokuju stalno povećanje temperatura.

"Svijet je ušao u period El Nino u lipnju prošle godine, tako da je cijeli svijet postao topliji od početka srpnja, a svaki mjesec nakon toga je bio najtopliji od ranije zabilježenih. To je prirodno učinilo da nam je zima najtoplija. Prosinac, siječanj i veljača su bili najtopliji mjeseci na svijetu. Mart, april i maj vjerojatno će biti najtopliji proljetni mjeseci", pojasnio je Kurnaz.

Dijeleći svoje predviđanje da će El Nino efekt izgubiti svoj učinak krajem svibnja, Kurnaz je naveo da će se temperature tada malo sniziti.

Naveo je da ljeto ove godine neće biti toplo kao prošlo.

Kopirati
Drag cursor here to close