Poskupljenje i nestašica u Italiji

Klimatske promjene stvaraju kaos u proizvodnji riže

Rižina polja u Italiji se nalaze u dolini rijeke Po i tu se uzgaja oko 50 posto riže koja se proizvodi u Europi i upravo u tim poljima nalaze se poznate vrste riža od kojih se radi rižoto.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 03. 2024. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako volite kuhati ili makar jesti rižoto, onda će vas zanimati ova priča. Italija, naime, proživljava veliku krizu s rižom. Dolinu rijeke Po gdje se uzgaja arborio već godinama uništava suša pa poznate riže ima sve manje, a cijene rastu.

Talijani toliko vole rižoto da su ga i opjevali, ali nestašica omiljene namirnice mogla bi im pokvariti apetit. Sretan je šef kuhinje kada po prstima prebire posebnu vrstu riže. Carnaroli je jedna od najcjenjenijih.

Porasle cijene

Rižina polja u Italiji se nalaze u dolini rijeke Po i tu se uzgaja oko 50 posto riže koja se proizvodi u Europi i upravo u tim poljima nalaze se poznate vrste riža od kojih se radi rižoto, ali suše koje su još 2022. pogodile Italiju ostavile su ih gotovo praznima. Tada je proglašeno izvanredno stanje, a temperaturni ekstremi su se nastavili. To se sada osjeti na cijenama.

"Da, vjerojatno je cijena porasla u posljednje vrijeme, zbog gladi i nestašice riže u svijetu, u svakom slučaju kod glavnih dobavljača koji opskrbljuju ovaj dio Italije. Sada možete kupiti kvalitetnu rižu za 5 eura po kilogramu, dok ste prije nekoliko mjeseci kilo kvalitetne riže mogli kupiti za za 3,80 eura", govori Lorenza David.

Svaka regija ima svoju rižu

No, u restoranima u Trstu trenutno nema nestašice. "Iskreno nisam čuo za ove stvari koje ste me pitali, ovdje u Trstu", kaže šef kuhinje Alex de Rossi.

Zato svaka talijanska regija ima svoju vrstu riže koju preferira. Svaki grad i regija rade različite vrste rižota, a Carnaroli, Vialone Nano ili Roma neke su od vrste riža koje možete preferirati, prenosi Danas.hr

Poljoprivrednici zabrinuti

Poljoprivrednici su zabrinuti. Riža im propala, točnije 60 posto riže mogli su na kraju samo baciti - ne i prodati. Zabrinutost se od poljoprivrednika prelijeva preko ugostitelja do građana. Njima najviše smeta visoka cijena. Osim s nestašicom, povezuju je s inflacijom.

Kriza riže u Italiji posljedica je klimatskih promjena. Zato bi rižina polja mogla zamijeniti kukuruzna.

Kopirati
Drag cursor here to close