Čuvajmo okoliš

Mostarski učenici se trude promijeniti svijest građana o čistoći okoliša

Lifestyle / Flash | 22. 04. 2016. u 11:57 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici Gimnazije Mostar pokazavši prstom na planet Zemlju htjeli su skrenuti pozornost svih građana na opasnosti koje prijete Zemlji zbog globalnog onečišćenja.

Naime, učenici su iznad vrata škole stavili veliki balon s kontinentima koji simbolično pokazuje planet Zemlju kako bi na taj način obilježili Dan planeta Zemlje, ali i poručili građanima da treba čuvati naš okoliš.

Petra Zelenika i Matija Vidović učenici Gimnazije Mostar i članovi ekološke sekcije, koju predvodi profesorica Anita Doko, snimili su kratki video koji govori o onečišćenju Mostara, grada u kojem žive.

''Ovim projektom smo htjeli osvijestiti građane, pokazati kakvo je stanje u našem gradu, odnosno kako se ljudi odnose prema okolišu. Ipak u Mostaru ima uređenih, lijepih i očišćenih površina, ali i onih zagađenih, poput rijeka'', rekao je Matija.

Petra je dodala kako su htjeli istaknuti važnost ekološke svijesti o čistoći grada. Ipak, stvari se mijenjaju iz 'svog dvorišta'.

''Snimili smo video o ljepotama, ali i zagađenim stranama Mostara npr. knjižnica koja je prije bila izvor znanja, sada je ruglo grada. Željeli smo skrenuti pozornost građana na okoliš, a mislimo da to i uspijevamo. Sve se može postići i mislim da se građani osvješćuju, primjerice danas su se građani organizirali da čiste Neretvu. Nadamo se da se svijest građana mijenja, mi je sami mijenjamo'', zaključila je Petra.

Inače, Dan planeta Zemlje, obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događajima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša, a ove godine pod sloganom "Trees for the Earth" (Idemo saditi) zato što drveće pomaže umanjiti štetno djelovanje klimatskih promjena.

Obilježavanje toga dana usmjereno je ka zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i želi skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvane su "Nacionalnim skupom o okolišu".

Ovogodišnji Dan planete Zemlje bit će obilježen i u Bosni i Hercegovini nizom manifestacija i različitim programskim sadržajima u kojima će sudjelovati predstavnici brojnih institucija, nevladinih organizacija i udruženja, ekološki pokreti te generacije svih uzrasta.

Kopirati
Drag cursor here to close