Prva pomoć

Mostarski ronioci u službi građana i njihove zaštite

Tečaju je pristupilo trideset pet članova Ronilačkog kluba Mostar koji su na predavanju naučili sve o kardiopulmonalnoj reanimaciji uz pravilno korištenje mobilnog defibrilatora.
Lifestyle / Flash | 20. 06. 2023. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U suradnji sa službom Civilne zaštite Grada Mostara u prostorijama Crvenog križa Mostar članovi Ronilačkog kluba Mostar u ponedjeljak 19. lipnja počeli su s tečajem osnove pružanja prve pomoći.

Tečaju je pristupilo trideset pet članova Ronilačkog kluba Mostar koji su na predavanju naučili sve o kardiopulmonalnoj reanimaciji uz pravilno korištenje mobilnog defibrilatora.

Na predavanjima su bili eminenetni liječnici i stručno osoblje iz Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, te su poseban naglasak stavili na zbrinjavanje utopljenika i unesrećenog prilikom ronilačkog udesa.

„Službe civilne zaštite za spašavanje i potrage u našem klubu su bogatije za još jednu stručnu edukaciju, a za kvalitetne i brze intervencije edukacija je neophodna. Ronilački klub Mostar osim stvaranja i naobrazbe novih licenciranih ronioca ima zadaću trajnog usavršavanja svojih ronioca spasilaca u službi zaštite i pomoći našim sugrađanima“ , kazao je tajnik kluba instruktor ronjenja Branislav Stojkić.

Foto: PR / Mostarski ronioci u službi građana i njihove zaštite

„Spremnost i osposobljenost članica službi unutar civilne zaštite Grada Mostara je trajna zadaća i ovo je samo jedan vid našeg angažmana na koji može odgovoriti Crveni križ Mostara“, kazao je tajnik Crvenog križa Alen Kajtaz.

Nazočni ronioci imali su priliku naučiti sve o pružanju prve pomoći, previjanju otvorenih rana, zbrinjavanje i utopljavanje unesrećenog, kao i procedure u pozivu i komunikaciji sa zdravstvenim osobljem.

„Ovaj vid edukacije je podizanje spremnosti naših članova da odgovore na izazove pružanja prve pomoći unesrećenim kolegama ili nekome kome je ona potrebna. Zahvaljujemo se tajniku Crvenog križa na gostoprimstvu i nadamo se još većoj suradnji u budućnosti“, dodao je dopredsjednik i instruktor ronjenja Dado Ćumurija.

Ronilački klub Mostar ovih dana završava šestu generaciju početnog tečaja ronilac s jednom zvijezdom, te u svojoj ronilačkoj obitelji broji devedeset pet licenciranih ronilaca.

Organizatori su pozdravili ovakav vid suradnje u cilju osposobljavanja svih službi Civilne zaštite u gradu Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close