WWF

Mostar gasi svjetla za planetu Zemlju

Lifestyle / Flash | 23. 03. 2017. u 09:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

WWF poziva sve stanovnike Bosne i Hercegovine, da ugase svoja svjetla na jedan sat te da se pridruže globalnoj inicijativi koja će i ove godine zamračiti brojne svjetske gradove u borbi protiv klimatskih promjena.

Grad Mostar će i ove godine poduprijeti globalnu akciju gašenjem svjetla na Starom mostu koji će zajedno s ostalim svjetskim znamenitostima utonuti u mrak.

Uz Stari most u Mostaru, zamračene će biti i Gradska vijećnica Sarajevo, Gradska uprava Doboja, središta Prijedora, Bihaća, Zenice, Zvornika, Goražda, Bugojna, Ljubuškog i brojnih drugih gradova, rečeno je danas novinarima na konferenciji u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Svi se mogu uključiti

''Suradnja poslovnog sektora, civilnog društva i institucija neophodna je ako želimo stati na kraj klimatskim promjenama, uvjerljivo najvećoj prijetnji današnjice. Svatko od nas može dati svoj doprinos kroz promjenu nekih malih navika. Trebamo koristiti što manje energije, smanjiti temperature grijanja u uredu ili kućanstvu, isključiti električne uređaje kada oni ne moraju neophodno biti uključeni u struju, voziti se biciklom umjesto automobilom", istaknuo je Zoran Mateljak, direktor Udruge Dinarica, predstavnik WWF-a u Bosni i Hercegovini.

Raznim aktivnostima te naravno mrakom, inicijativi su se ove godine pridružili brojni gradovi u Bosni i Hercegovini dok će središnji događaj biti u Mostaru gdje je planirana i proslava 'Stand up for Planet' u Muzičkom centru 'Pavarotti'.

Mostarska publika moći će se zabaviti uz stand up komičare lgora Iggy Drlju, Omera Hodžića, Tomislava Primorca i Josipa Škilju. Studenti UWC Mostar će za vrijeme Sata za planetu Zemlju imati akustični koncert u Omladinskom kulturnom centru 'Abrašević'.

Ove se godine mnoge tvrtke uključuju u akciju, a među njima je i shopping centar Mepas mall u Mostaru, koji akciju podržava od samog otvaranja centra. Osim gašenja dekorativne rasvjete svoj doprinos daju kroz društvene mreže, donirajući facebook profil za borbu protiv klimatskih promjena.

Simbolično gašenje svjetla

WWF u gradu Bihaću organizira proslavu povodom Sata za planet Zemlju u suradnji s udruženjem 'MoguLi', udruženjem 'Radosti druženja' te RTVUSK. Na središnjem trgu u 20:30 svi se mogu pridružiti djeci, roditeljima i ostalim članovima udruga te na kreativan način i uz zanimljive priče dati svoj doprinos očuvanju našeg planeta.

Uz simbolično gašenje svjetla tijekom samog Sata, WWF poziva građane da 'doniraju' svoje Facebook profile i promjenom profilne fotografije prijateljima daju do znanja da žele izmijeniti klimatske promjene. Ta se izmjena vrlo lako može napraviti slijedeći upute s internetske stranice earthhour.org.

Akcija Sat za planet Zemlju (Earth Hour) nastala je 2007. godine u australskom Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena, priopćeno je.

Prošle je godine u njoj sudjelovalo 178 zemalja svijeta, a Bosna i Hercegovina sudjeluje od 2011. godine. WWF od samog početka provođenja ove akcije potiče pojedince da djeluju po pitanju klimatskih promjena. Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta.

Kopirati
Drag cursor here to close