Sve je dogovor

Imamo tri Nove godine, zašto slavimo samo jednu?

Lifestyle / Flash | 01. 01. 2017. u 17:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri godine, jedna Nova godina. Astronomija poznaje postojanje tri načina da izmjerimo vrijeme koje nazivamo jednom godinom. Oni se svi za malo razlikuju, ali su rezultati slični - dočekujemo Novu godinu.

Vrijeme je relativno, čak i u današnje vrijeme superračunala, umjetne inteligencije i osvajanja svemira. Kroz povijest, velika tema je bila kako napraviti savršeni kalendar, koji bi u potpunosti bio usuglašen s događajima u prirodi. Jer godinu dana predstavlja "put" zemlje oko Sunca, ali koliko on traje je i dalje pitanje s više odgovora.

Tropska godina

Tropska godina je vrijeme koje protekne od dva uzastopna prolaska Sunca (odnosno njegovog centra) kroz zamišljene točke proljetne ravnodnevice na nebu.
Tropska nova godina prosječno traje 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 45,5 sekundi. Dužina tropske godine se skraćuje za 0.53 sekunde na 100 godina. Ova godina je osnova kalendara, i u skladu s dužinom tropske godine određuju se kada počinju godišnja doba, i kada pada prijestupna godina.

Zbog te male razlike, svaka četvrta postaje prijestupna godina i ima 366 dana, i takva je bila godina za nama. Sljedeća će opet biti 2020.

Tropska godina se još naziva Sunčeva ili astronomska godina.

Siderička (zvjezdana) godina

Siderička godina traje oko 20 minuta duže nego tropska. Ona se definira kao vrijeme između dva uzastopna prolaska Sunca kroz istu točku na nebeskom svodu u odnosu na daleke zvijezde. Njeno trajanje je važnije za astronomiju, konkretno za nebesku mehaniku.
Zvjezdano vrijeme potrebno je da bi se odredio položaj zvijezda, a osim u astronomiji, primjenjuje se u geodeziji i navigaciji.

Anomalistička godina

Posljednja "vrsta" godine koju prihvata astronomija je anomalistična godina, koja traje 365 dana, 6 sati, 13 minuta i 53 sekunde. To je vrijeme koje je potrebno Zemlji da prođe dva puta kroz perihel, odnosno točku kada je najbliža Suncu. To se uvijek dogodi početkom siječnja.
Promjene u dužini ove godine uzrokovane su promjenama u zakrivljenošću apsida, odnosno najdalje i najbliže putanje Zemlje oko Sunca.
Tri nove godine, koje sve imaju za povod proslavu Nove godine, mogu da budu odličan razlog da imamo tri slavlja, a ne samo jedno.

Kopirati
Drag cursor here to close