Sastanak

Hrvatska zabranjuje Prime, energetsko piće koje je hit među mostarskom djecom?

Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotin u količini i do tri kutije cigareta, što je zgrozilo liječnike i samog ministra, kažu iz Ministarstva.
Lifestyle / Flash | 14. 11. 2023. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektori slovenske Uprave za sigurnost hrane zabranili su jučer kofeinsku verziju energetskog napitka Prime jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU, ali je dozvoljen u drugoj hrani. Verzija hidratizirajućeg napitka ostaje na policama slovenskih trgovina.

Iz Ministarstva zdravstva najavljuju da i Hrvatska ide u tom smjeru, prenosi Index.hr.

"HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati imam sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu", rekao je ministar Vili Beroš. 

Saznavši o sastojcima i mogućim učincima tih proizvoda, Beroš je tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu.

Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotin u količini i do tri kutije cigareta, što je zgrozilo liječnike i samog ministra, kažu iz Ministarstva.

Što su napici Prime?

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su u siječnju 2022. pokrenuli popularni youtuberi Logan Paul iz SAD-a i Olajide KSI Olatunji iz Velike Britanije. Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju.

Međutim, neki od njih sadrže visoke doze kofeina, što može biti opasno, osobito za djecu u razvoju. Maksimalna preporučena doza za odrasle je 400 mg na dan, što bi značilo oko četiri šalice kave, odnosno sedam žličica instant-kave ili dva napitka Prime.

Prema organizaciji American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, djeca mlađa od 12 godina trebala bi u potpunosti izbjegavati kofein, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno.

Važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati različite simptome, uključujući nervozu, poteškoće sa spavanjem, glavobolju, bolove u trbuhu ili ubrzan rad srca i povećanje krvnog tlaka. Posebno je važno da djeca s problemima sa srcem izbjegavaju kofein.

Posebno je opasno miješanje s alkoholom

Mladi ponekad znaju miješati energetske napitke s alkoholom, što može biti posebno problematično, prenosi.

Kako je Bljesak.info već pisao, konzumacija ovog pića može utjecati na pojačanu aritmiju, lupanje srca, probavne tegobe te otežan rad jetre i bubrega.  

''Napitak Prime je kreiran na bazi filtirane vode i kokosove vode, navodi se da je bez šećera, jer sadrži umjetne zaslađivače (sukraloza i acesulfam K), dodane arome, vitamine, minerale. Hidratacijska varijanta sadrži dodane aminokiseline dok energetska verzija sadrži 200 mg kofeina po pakiranju. I na samoj stranici Prime napitka navodi se da se energetska verzija nikako ne preporučuje djeci ispod 18 godina, trudnicama, dojiljama i osobama osjetljivim na kofein, dok bih ja dodala da ne preporučujem niti ostale varijante tog pića'', govori nuticionistica dr. Pnadža.

Naglašava kako unesena hrana i piće izravno utječe na tjelesno i mentalno zdravlje djece i mladih, zato je važno da bude nutritivno kvalitetna. 

Kontroverze oko youtubera Logana Paula

Kako bi bilo jasnije koliko su napici Prime sporni, nije naodmet pojasniti tko ih je lansirao.

Logan Paul je boksač i jedna od notornijih ličnosti na YouTubeu, na kojem je na svojim kanalima okupio gotovo 25 milijuna pretplatnika. Često je bio upleten u kontroverze, no to mu, čini se, nije naškodilo, naprotiv.

Neke zemlje zabranile su Prime u školama

Logan Paul nedavno se ponovno našao u središtu pozornosti nakon što je senator Chuck Schumer iz New Yorka zatražio od Uprave za hranu i lijekove (FDA) da istraži njegov energetski napitak Prime zbog navodnog ciljanja djece i ogromne količine kofeina.

Napici su u posljednje vrijeme postali popularni među djecom, poput modnog dodatka ili statusnog simbola, da bi ih brojne škole diljem SAD-a, Velike Britanije i Australije konačno počele zabranjivati

Kopirati
Drag cursor here to close