Alarm za sve nas

Skupi sok i ljuti čips – I roditelji u Mostaru 'pali' na novi trend

''Čim smo stigli na benzinsku pumpu, jer smo saznali da se tu u Mostaru prodaje, čovjek za pultom me pitao – jeste li došli po Prime?''
Lifestyle / Flash | 08. 11. 2023. u 13:24 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogo se piše o štetnosti ekrana, utjecaju raznih platformi, TikTok izazovima čije se granice i definicije 'normalnog' svaki dan pomjeraju, a među posljednjim što je upravo s tih 'kanala' stiglo u ruke naše djece jest energetsko piće Prime.

Energetsko piće i djeca, treba li uopće bilo što dodati.

Školski primjer definicije 'dobrog marketinga', usprkos činjenici da se radi o izuzetno nezdravom proizvodu, cjenovno neprihvatljivom, roditeljima (blago rečeno) nejasnom, i u konačnici namijenjenog totalno pogrešnoj ciljnoj skupini jeste popularnost ovog pića među djecom.

Reklamiraju se kao sokovi od kojih dobijate dodatnu energiju i koji vam neko vrijeme drže koncentraciju, a popularnost i statusni simbol dobili su jer su ih osmislili američki youtuberi. Na domaće tržiše Prime sokovi stigli su krajem prošlog mjeseca.

Kakvog je okusa?

''Uopće nisam znala o kakvom soku se radi. Sin me 'cimao' cijeli dan da ga odemo kupiti, jer mi je rekao da su količine ograničene. Čim smo stigli na benzinsku pumpu, jer smo saznali da se tu u Mostaru prodaje, čovjek za pultom me pitao – jeste li došli po Prime? Bila sam iznenađena da svi već znaju već za to piće, ja sam bila totalno neinformirana’’, govori za Bljesak.info Mia iz Mostara, majka osmogodišnjeg dječaka.

Dodaje kako je tek kasnije vidjela da je taj sok nezdrav i uopće nije namijenjen djeci.

''Navodno je popularno jer su vidjeli na društvenim mrežama, djeca ko djeca – misle da će biti popularni i 'bitni' ako piju nešto što se reklamira na Internetu. Ja sam probala, da vidim kakvog je okusa – bljuvotina prava, kao da je netko sami šećer sasuo u vodu'', dodaje.

Prosječna bh dnevnica

Uz ovo energetsko piće, izvrsno se 'slaže' i ekstremno ljuti čips Takis, kojima je uz činjenicu da su svojim sastavom zabrinuli i nutricioniste i roditelje, zajednička i ekstremno visoka cijena.

''Sok od 16 KM i čips od 7 KM, što da vam kažem, gotovo jedna prosječna bh dnevnica’’, komentira za Bljesak.info Anela, majka trojice školaraca.

Ističe kako je u Mostaru, bar u školama koje pohađaju njezini dečki, popularnost narasla do te mjere da djeca prodaju i po gutljaj soka za marku ili dvije.

Na TikToku postoji i izazov tko može pojesti više Takisa, dok istovremeno liječnici upozoravaju da ovaj čips ako se konzumira pretjerano može izazvati gastritis i druge želučane probleme.

''Osim cijene koja nije nimalo primamljiva i košta 7 KM, okus je najblaže rečeno – kritičan. Dovoljno je da kažem da dijete u jednoj ruci drži čips, a u drugoj vodu kojom zalijeva taj čips. Usta vam gore od toga, jer sam i sama probala. Netko je napravio odličan marketing i targetirao djecu, no najgore što se radi o vrlo nezdavim i lošim proizvodima'', dodaje Mia, odlučna u namjeri da je to prvi i zadnji put kako je sinu 'priuštila' ovo iskustvo.

Edukacija o proizvodima

Činjenica da je popularnost ovih proizvoda, koji su gotovo nepoznati generacijama koje nisu upoznate sa trendovima na internetu, iznenadila roditelje djece u BiH, potvrđuje i stav nutricionistice Nevene Pandža, koja smatra kako je uz djecu i upravu škola, roditelje važno educirati o ovim proizvodima.

''Važno je educirati roditelje, djecu i upravu škola o štetnosti na zdravlje djece i mladih izrazito popularnog napitka Prime te da se što prije uvedu određena pravila i mjere da se navedeni napitci ne prodaju maloljetnim osobama, naročito varijacija s dodanim kofeinom. Zbog online marketinga, šarenih boja, primamljivih okusa te ekskluzivnosti nabavljanja navedenog napitka po visokim cijenama, stvorila se dodatna žudnja te pojačana kupovina i konzumacija tog napitka među djecom i mladima'', govori za Bljesak.info Pandža.

Aritmija, lupanje srca…

Na naš upit o štetnosti soka Prime ističe kako konzumacija ovog pića može utjecati na pojačanu aritmiju, lupanje srca, probavne tegobe te otežan rad jetre i bubrega.  

''Napitak Prime je kreiran na bazi filtirane vode i kokosove vode, navodi se da je bez šećera, jer sadrži umjetne zaslađivače (sukraloza i acesulfam K), dodane arome, vitamine, minerale. Hidratacijska varijanta sadrži dodane aminokiseline dok energetska verzija sadrži 200 mg kofeina po pakiranju. I na samoj stranici Prime napitka navodi se da se energetska verzija nikako ne preporučuje djeci ispod 18 godina, trudnicama, dojiljama i osobama osjetljivim na kofein, dok bih ja dodala da ne preporučujem niti ostale varijante tog pića'', govori nuticionistica.

Naglašava kako unesena hrana i piće izravno utječe na tjelesno i mentalno zdravlje djece i mladih, zato je važno da bude nutritivno kvalitetna.

''Takis grickalice sadrže veću količinu soli, šećera, zasićenih masnoća iz palminog ulja, aroma, pojačivača okusa i drugih aditiva te isti ne smatram primjerenim za konzumaciju jer mogu negativno utjecati na zdravlje osobe'', dodaje.

Pandža ističe kako je žalosti da u vremenu kada djeca i mladi sve više obolijevaju od različitih bolesti povezanih sa svakodnevnim unosom hrane i pića, a roditelji se trude osigurati novac za školske užine, raste popularnost ovih nutrivno-nekvalitetnih proizvoda.

''Ovo je alarm za sve nas'', poručuje.

Kopirati
Drag cursor here to close