Lagano kroz Hercegovinu

Hercegovina Classic: Vikend u znaku biciklizma

Nakon Mostara biciklisti su imali transfer u Županiju Zapadnohercegovačku, točnije u općinu Grudu koja je nedelju provela u znaku biciklizma i bila centar jedne profesionalne cestovne utrke koja je okupila više od 100 profesionalnih biciklista.
Lifestyle / Flash | 05. 06. 2023. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina je još jednom odličnom organizacijom događaja Hercegovina Classic i jednim sportskim vikendom obilježila Svjetski dan bicikla i promovirala Bosnu i Hercegovinu kao izvrsnu cikloturističku destinaciju.

Jedan vikend dva događaja, i to individualni kronometar u subotu i cestovna utrka u nedelju privukli su više stotina profesionalnih biciklista iz zemalja regije kako bi okušali snage na cestama Hercegovine, te uživali u prirodnim ljepotama i svemu onome što može ponuditi naša zemlja, a zbog čega se biciklisti svake godine ponovno vraćaju.

Subota je bila rezervirana za utrku individualnog kronometra koja se održavala na Južnoj obilaznici grada Mostara bodovala se za Državno prvenstvo u Kronometru, i privukla je više od 70 profesionalnih biciklista koji su se borili za ovaj prestižni naslov i nove UCI bodove koji su bitni za odlazak na Olimpijske igre.

Nimalo lagana utrka

Također, pobjednici ove utrke nose naslov Državnog prvaka, a ističe ih vizualizirani dres sa zastavom Bosne i Hercegovine koji će nositi na svim sljedećim UCI događajima što je još jedan podstrek za nastup na ovim utrkama, te zbog čega su ove utrke jedne od najvažnijih u biciklističkom kalendaru.

A naslov Državnog prvaka u kronometru u Elitnoj kategoriji obranili su Vedad Karić i Martina Čondra. Vedad je nakon utrke kazao:

"Presretan sam danas! Nisam očekivao ovu pobjedu, jer se faktički još oporavljam nakon velikog pada koji sam doživio na trci Beograd Banjaluka zbog kojeg sam posljednjih mjeseci bio prikovan za krevet. Donio sam odluku da je vrijeme da nastupim, krenem sa utrkama nekim laganim tempom, no odlično sam se osjećao išao sam jako i rezultat je tu. Ovo mi je naručito značajno jer uskoro imam nastupe na Europskom prvenstvu, a nositi zastavu svoje zemlje na prsima kao državni prvak je prestiž i istinsko zadovoljstvo".

"Zahvalio bih se organizatoru na izvrsnoj organizaciji, ova staza je izvrsna za ovu utrku i ove godine kao i do sada nije bilo nikakvih propusta u organizaciji što je nama biciklistima jako bitno, te se uvijek rado vraćam u Hercegovinu na sportske događaje", dodao je Karić.

Nakon Mostara biciklisti su imali transfer u Županiju Zapadnohercegovačku, točnije u općinu Grudu koja je nedelju provela u znaku biciklizma i bila centar jedne profesionalne cestovne utrke koja je okupila više od 100 profesionalnih biciklista iz zemalja regije.

Za start i cilj utrke koja je nosila naziv "Velika nagrada Općine Grude" pomno je odabrana jedna prava turistička destinacija ove županije - "Peć Mlini", a želja organizatora osim sammog sportskog značaja bila je turistička promocija ove lokacije.

Foto: PR / Hercegovina Classic

Više od 100 natjecatelja svoje sposobnosti pokazali su na zahtjevnoj stazi oko cijele općine Grude, krenuvši iz Peć Mlina preko Tihaljine, Gruda, Sovića, Drinovaca, te se ponovno vraćajući na jako zahtjevan uspon u Peć Mline koji je tek trebalo savladati, a bitno je kazati da su jače kategorije vozile dva kruga. I ponovo kao najbolji natjecatelj bio je Vedad Karić iz biciklističkog kluba "Rotacija Spin", dok je među damama slavila Martina Čondra iz biciklističkog kluba "Uspon".

"Sigurno da mi ove dvije pobjede mnoge znači jer prije svega biti državna prvakinja nije mala stvar, potrebno je mnogo rada i odricanja, a ovo mi daje satisfakciju za budući rad", kazala je Martina Čondra.

Dodala je kako cestovna utrka nije bila lagana.

"Iako sam već ranije vozila ovu stazu i znala sam što me čeka, lagala bih kada bi rekla da je utrka bila lagana i da me staza svojom težinom nije ponovno iznenadila. No, pobjeda je tu sretna sam zbog pobjede, a ujedno i sretna sam jer sam u Hercegovini. Pored svih napora ipak sam uživala u prirodi i moram reći kako se uvijek rado vraćam u Hercegovinu", dodala je Martina.

Promocija zemlje kroz sport je glavni cilj i misija 

"Još jednom naša zemlja doživjela je promociju, a mi iz organizacije smo sretni što smo u mogućnosti na ovaj način kroz uvezivanje sporta i turizma dati makar i mali doprinos tome. Svjesni smo da je ovaj oblik turizma trenutno u velikom porastu, aktivni turizam je nešto što se danas traži, a mi ćemo nastaviti i dalje vrijedno raditi na promociji naše zemlje kroz sport, cikloturizam i bilo koji drugi način, jer to je naš cilj i misija postojanja. Ovim putem želio bih se zahvaliti svim sponzorima, porkoviteljima događaja, medijima, vrijednom osoblju ovog događaja i svim prijateljima koji su dali bilo koji doprinos i omogućili održavanje ovog događaja, jer danas smo još jednom zajedničkim snagama promovirali potencijale naše zemlje", komentirao je Toni Zorić.

Organizatori događaja "Hercegovinna Classic" zahvalili su se i pokroviteljima, a to su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Sportski savez Grada Mostara, voda LEDA i Capriolo Sport Centar Mostar.

Foto: PR / Sportski vikend iza nas

No to nije kraj, biciklistička sezona je u zamahu, a organizatori to žele iskoristiti u svom punom potencijalu i ne odmaraju. Već narednog vikenda, točnije u nedelju 11. lipnja očekuje nas jedan rekreativni događaj i to jedan od onih najboljih – Biciklijada Ćirinom prugom!

Nakon promocije zemlje kroz sport, slijedi događaj za sve rekreativce i to događaj koji okuplja više stotina rekreativaca iz više zemalja regije.

Ovog vikenda biciklisti će kroz Ćiro stazu obići najjužniji dio Bosne i Hercegovine, grad Neum.

Bicikliranjem od Hutova do Neuma promovirat će naš jedini izlaz na more, naš grad na moru i sve turističke potencijale ovog mjesta.

Organizator je udruga HerzegovinaBike, a ovim putem pozivaju sve zainteresirane na sudjelovanje, te mole da se prijave putem LINKA, kako bi znali okviran broj sudionika zbog organizacije obroka u Neumu.

Kopirati
Drag cursor here to close