Trebali bi

Čitate li sastojke dezodoransa koje koristite?

Dezodorans i antiperspirant su dva široko korištena kozmetička proizvoda, i za muškarce i za žene. Znate li zapravo koja je razlika između njih?
Lifestyle / Flash | 30. 08. 2021. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dezodorans i antiperspirant su dva široko korištena kozmetička proizvoda, i za muškarce i za žene. Mnogi koriste ove proizvode svaki dan, ali znate li zapravo koja je razlika između njih? Dezodorans maskira miris, dok antiperspirant smanjuje znojenje. Oba proizvoda su učinkovita bilo gdje na tijelu, ali se najčešće primjenjuju ispod pazuha. Također postoje i proizvodi koji u jednom kombiniraju dezodorans i antiperspirant.

Zaštita od mirisa

Dezodoransi se smatraju kozmetičkim proizvodom, a antiperspiranti podliježu pravilima i postupcima medicinskih regulatornih agencija i mogu imati datume isteka na oznakama. Dezodoransi nude dva oblika zaštite od mirisa. Prva su antimikrobna svojstva koja smanjuju broj bakterija koje proizvode miris, a drugi je dodavanje mirisa koji maskira miris znoja. Za razliku od dezodoransa, antiperspiranti blokiraju žlijezde znojnice, najčešće sastojkom na bazi aluminija, piše Živim.hr.

Sigurni za upotrebu

I antiperspiranti i dezodoransi odobreni su kao sigurni proizvodi za svakodnevnu uporabu bez rizika od štetnih nuspojava. Ipak, sastojci poput aluminija i parabena izazivaju pojačan oprez pa se bilježi porast ponude proizvoda s alternativnim sastojcima, unatoč tome što su Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i tamošnji Nacionalni institut za rak objavili da dezodoransi i antiperspiranti nisu povezani s povećanim rizikom od raka.

Prednosti dezodoransa

Znojenje je prirodni odgovor našeg tijela, ali znojna mrlja ispod pazuha na majici i miris znoja mogu biti jako neugodni. Dezodorans pomaže prikriti neugodan miris i tako pomaže da se osjećate samopouzdanije. Ako vježbate u teretani ili sudjelujete u natjecateljskom sportu, možda ćete biti učinkovitiji ako ne razmišljate o mirisu svog tijela.

Prednosti antiperspiranta

Blokirajući znojne žlijezde, antiperspirant također blokira i miris znoja. Ali imajte na umu da su te prednosti privremene i da će se proizvod možda morati ponovno nanijeti. Kupanje ili ispiranje tijela uklanja antiperspirant i vraća sposobnost oslobađanja znoja iz znojnih žlijezda.

Rizici dezodoransa i antiperspiranta

Budući da je zabrinutost zbog rizika od raka istražena i riješena (nema rizika za dobivanje raka, ali važno je obratiti pozornost na neke sastojke koji imaju kancerogeni učinak) to nije glavna dilema pri odabiru dezodoransa ili antiperspiranta. Ali jest ako patite od alergije na mirise. U svakom slučaju trebate pažljivo pročitati što sadrži proizvod. Dodani miris u dezodoransima ili antiperspirantima povećava opasnost od razvoja alergijskog kontaktnog dermatitisa. Jedno je istraživanje pokazalo da su dezodoransi i antiperspiranti čak pri vrhu popisa kozmetičkih proizvoda koji uzrokuju alergijske kožne reakcije.

Krivac nisu dezodoransi i antiperspiranti u cjelini, već sastojci koje sadrže. Čitanje naljepnica na proizvodu najbolji je način da spriječite moguću alergijsku reakciju. Evo na što trebate obratiti pozornost.

Triklosan

Ova antibakterijska kemikalija koristi se u antiperspirantima i dezodoransima za ubijanje klica koje uzrokuju mirise. To je endokrini disruptor, pa također može oponašati hormoni koje vaše tijelo prirodno proizvodi i ometati hormonsku ravnotežu tijela. Triklosan je povezan s povećanim rizikom od raka dojke, pa je zabranjena njegova uporaba u sapunima za ruke, ali se još uvijek može naći kao sastojak dezodoransa ili antiperspiranta.

Ftalati

Oni su uobičajeni u svim vrstama kozmetičkih proizvoda i proizvoda za njegu kože, uključujući dezodoranse i antiperspirante. To je kemikalija koja pojačava druge sastojke i produžuje vijek trajanja svih dodanih mirisa. I ftalati mogu poremetiti naš endokrini sustav, osobito kod muškaraca, a kod djevojčica mogu dovesti do ranijeg početka puberteta, što povećava rizik od raka dojke kasnije u životu.

Parabeni

Ovi konzervansi pomažu antiperspirantu i dezodoransu da duže zadrži djelotvornost. Međutim, koža lako upija parabene i oni također mogu oponašati estrogen u našem tijelu. Previše parabena povećava rizik od raka dojke.

Miris

Miris može imati stotine mikroskopskih sastojaka, a budući da se često smatraju vlasničkim ili tajnim, ne navode se na naljepnici proizvoda. Ako znate da imate reakcije na dodane mirise, najbolje je da ih izbjegavate.

Diethanolamin

U popisu sastojaka navodi se kao DEA. Smatra se kancerogenim proizvodom, odnosno povećava rizik od raka.

Butan i izobutan

To su plinovi u sprejevima koji pomažu raspršivanju aerosoli. U Velikoj Britaniji i Kanadi nisu dozvoljeni jer su povezani s rakom i štetnim utjecajem na reproduktivni sustav, međutim, odobreni su za uporabu u SAD-u. Budite oprezni ako kupujete proizvod na američkom tržištu ili radije izaberite dezodorans bez prskanja.

Aluminij

Ovaj metal se najčešće koristi za blokiranje znojnih kanala i sprječavanje znojenja. Međutim, aluminij može povećati vjerojatnost da geni mutiraju na staničnoj razini, povećavajući tako rizik za tumore.

Kopirati
Drag cursor here to close