Franjo

Korupcija duboko u crkvi: Papa priznao da nailazi na otpor

Papa Franjo je rekao da nije ''previše optimističan'' oko svoje borbe za reformu Crkve…
Kultura / Vjera | 31. 10. 2020. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Katolička crkva problem s korupcijom ima stoljećima'', rekao je papa Franjo u razgovoru za talijansku novinsku agenciju, dodajući da ga u borbi protiv korupcije čekaju prepreke i otpor, piše Hina.

''Crkva je bila i ostaje snažna, no korupcija je duboko ukorijenjen problem star više stoljeća'', kazao je Papa za agenciju Adnkronos, prenosi Hina.

Ispravan put

''Naišao sam na mnoge ljude koji za mene preuzimaju rizike, koji riskiraju svoje živote i koji se s uvjerenjem bore za reforme'', dodao je Franjo.

''Oni znaju da činimo dobro i da je put kojim smo krenuli, usprkos tisuća prepreka i prirodnom otporu, ispravan'', naveo je.

Papa Franjo izabran je 2013. nakon iznenađujuće ostavke njegovog prethodnika Benedikta XVI., poslije niza skandala seksualnog zlostavljanja i korupcije.

Skandali su se pod Franjom nastavili. Prošli mjesec je otpustio svog bliskog suradnika, kardinala Angela Becciua, optužujući ga da je zloupotrijebio vatikansku humanitarnu zakladu u korist svoje obitelji.

Andkronos prenosi kako je Franjo rekao da nije ''previše optimističan'' oko svoje borbe za reformu Crkve, no da je s osmijehom dodao da ''vjeruje u Boga i ljude koji su mu odani''.

Homoseksualci imaju pravo na obitelj

Kršćanski čelnik u razgovoru s talijanskom agencijom nije htio govoriti o svojim izjavama iz dokumentarnog filma ''Franjo'' u kojem je rekao da bi homoseksualce trebalo zaštititi zakonom o izvanbračnoj zajednici.

"Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i nitko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno", rekao je Papa u filmu koji je režirao ruski redatelj Evgenij Afineevski, nominiran za Oscara, a koji je premijeru imao prošli tjedan na Rimskom filmskom festivalu.

"Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to", dodao je Papa u filmu.

Konzervativni katolici bili su zgroženi tim izjavama za koje tvrde da proturječe nauku Crkve i njenom dugom protivljenju homoseksualnosti i istospolnim brakovima.

Kritike

Kasnije je ispostavilo da je Papa te izjavio dao u razgovoru za meksičku televiziju Televisa 2019. godine a u filmu je nekoliko dijelova razgovora koji nisu emitirani.

Afineevski je spojio te izjave, djelomice izostavivši kontekst, no vatikanski ured za odnose s medijima nije kritizirao film ili odgovorio nekim drugim komentarom.

Novinar Andkronosa pitao je Franju o nedavnim kritikama koje su mu zbog toga upućene, kao i zbog suradnje Vatikana s Kinom, no Franjo je odgovorio općenito.

''Papa sluša sve kritike i tada se služi razboritošću i procjenjuje iza čega je dobra namjera, a iza čega nije'', rekao je.

''Iako je točno da u kritikama trebam naći inspiraciju da budem bolji, svakako si ne smijem dopustiti da na mene utječe sve što je napisano o papi, a nije pozitivno'', zaključio je Franjo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close