Ne rade svoj posao

Revizori: Tužiteljstvo FBiH ne suzbija kriminal i korupciju

Tužiteljstvo FBiH ne obavlja ono što mu je nadležnost, a to je suzbijanje kriminala i korupcije
Vijesti / Flash | 23. 09. 2020. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni revizori u izvještaju o radu Tužiteljstva FBiH za prošlu godinu skrenuli su pozornost na neformiranje posebnog odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog i međužupaijskog kriminala pri Tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH, jer nisu osigurani smještajni kapaciteti za posebne odjele.

Revizori navode da su oni neophodni za stvaranje uvjeta za početak implementacije Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, a koji se primjenjuje od 1. veljače 2015. godine, pišu Nezavisne.

"Tužiteljstvo FBiH ne obavlja ono što mu je nadležnost, a to je suzbijanje kriminala i korupcije s obzirom na to da su posebni odjeli Tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH samo uspostavljeni pravno, a nikad nisu zaživjeli", ističu revizori.

Ukazali su i na problem neimenovanja glavnog tužitelja već više od godinu i po dana, jer tu funkciju privremeno od 27. studenog 2018. godine obavlja zamjenik glavnog tužitelja.

"Odredbom Zakona o federalnom tužiteljstvu definirano je da VSTV imenuje vršitelja dužnosti glavnog federalnog tužitelja, što je i učinjeno u studenom 2018. godine, na period ne duži od šest mjeseci. Po isteku tog roka može se oglasiti upražnjeno radno mjesto u Tužilaštvu", stoji u izvještaju u kojem se ocjenjuje da je veliki rast pritužbi na vođenje predmeta u Tužiteljstvu FBiH, te da postoji potreba da se uradi jedna sveobuhvatna analiza i utvrde korektivne mjere u skladu sa stanjem. U prošloj godini, dodaju revizori, bilo je 60 neriješenih predmeta, a godinu ranije 20.

U odgovoru Tužiteljstva FBiH na nalaze revizora nisu prihvaćeni komentari na neimenovanje glavnog tužioca i neformiranje posebnog odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog kriminala i međukantonalnog kriminala uz obrazloženje da za to nije data valjana dokumentacija.

Elvir Karajbić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu FBiH, za "Nezavisne" jučer je kazao da je očito da vladajućoj većini SDA, HDZ i DF ne odgovara da se imenuje glavni federalni tužitelj zato što bi određeno krčmljenje resursa u FBiH i netransparentne nabavke, pogotovo u vremenu pandemije, bili razotkriveni.

"Vladajuća većina je isključivo odgovorna za taj pristup. Najnovija afera 'Respiratori' pa afera poput nabavke testova od strane firme koja se bavi drvoprerađivačkom industrijom su vjerojatno razlozi zbog kojih nema ni imenovanja glavnog federalnog tužitelja, a to je razlog zašto parlamentarna većina dvije godine ne želi izabrati parlamentarnu komisiju koja je odgovorna za reviziju na nivou FBiH", kazao je Karajbić.

Ističe da su SDA i HDZ politički partneri, saveznici i da ne postoji razlika između njih i da se isto ponašaju, samo na različitoj teritoriji, jer su oni, kako je rekao, podijelili teritoriju FBiH između sebe.

"Tako na jednom dijelu teritorije dominantan utjecaj ima SDA, a na drugom HDZ", smatra on.

Zdenka Džambas, izaslanik HDZ-a u Domu naroda FBiH, istaknula je za "Nezavisne" da je ništa ne čudi u ovakvoj situaciji gdje su politički odnosi zategnuti.

"Ne čudi me neimenovanje glavnog tužitelja FBiH ako se zna da u FBiH neki 'vrše dužnost' i po pet godina", istaknula je ona.

Husein Rošić, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, rekao je da nije pročitao izvještaj revizora.

Podsjetimo, Britanska sutkinja Korner, nekadašnja viša tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), je u izvještaju o napretku "Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH", kojeg je analizirala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), zaključila da Tužiteljstvo nije napravilo napredak u radu na predmetima ratnih zločina i da glavna tužiteljica Gordana Tadić, koja je u vrijeme pravljenja ranijeg izvještaja rukovodila Odjelom za ratne zločine, nije unaprijedila rad Tužiteljstva te da je došlo do pada kvaliteta rada na istragama i podizanjima optužnica za ratne zločine.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ispoštovalo je samo četiri od ukupno 32 preporuke koje je u ranijem izvještaju iz 2016. godine dala sutkinja Joanna Korner za unapređenje rada na predmetima ratnih zločina dok je 15 preporuka ostalo neprovedeno a čak 13 tek djelomično provedeno, navodi se u novom izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close